Retete Culinare Ghiudem De Casa Din Carne De Vita Si Porc Reteta Traditionala
Ingrediente ghiudem de casa
- 2kg carne de vita (carne de manzat)
- 2kg carne de porc (pulpa de porc fara grasime)
- 1 capatana usturoi
- 4 lingurite sare
- 4 lingurite boia de ardei
dulce
- 4 lingurite boia de ardei iute
- 5 lingurite piper negru macinat
- 1 lingurita cimbru uscat
- 2 cesti apa
- 5m mate de porc sau mate de vita
Mod de
preparare ghiudem de vita si porc
Un
ghiudem bun (ghiuden, babic, sugiuc) se prepara de preferinta din carne de
oaie, vita, capra sau cal, o carne rosie si mai atoasa decat carnea de porc.
Daca se foloseste si carne de porc,
atunci trebuie aleasa o carne de porc macra
si fara grasime. Ca si condimente, de preferinta la ghiudem se foloseste doar
piper negru macinat si boia de ardei dulce si iute. Se poate adauga si putin
usturoi si cimbru, dar foarte putin altfel ghiudemul preparat o sa capete mai
mult gust de carnati decat de
ghiudem. Ghiudemul (ghiudenul) ce este pana la urma? Ghiudemul este un salam crud uscat sau un carnat uscat turtit (turtit prin presare) avand o forma specifica de potcoava. Pentru
condimentarea ghiudemului se mai poate foslosi si ciusca iute (ardei iute).
Daca doriti puteti incerca reteta mea proprie
de ghiudem pe care o prepar de ani de zile, foarte reusita dupa gustul meu care trebuie incercata cu incredere.
Este o combinatie din carne de vita si carne de porc fara grasime. Ingredientele sunt pentru 15 bucati de ghiudem, depinde de marimea lor.
Cum se face ghiudemul de casa? Foarte
simplu, se procedeaza aproape asemanator ca la prepararea carnatilor de casa (carnati de oaie, carnati de porc). In primul rand se curata usturoiul, se
spala, se piseaza si se freaca cu sare. Cand usturoiul frecat capata aspectul
si consistenta unei paste, se toarna peste el o ceasca de apa, se amesteca si se lasa asa timp de 60 minute sa intre gustul de usturoi bine in apa. Se va folosi numai zeama de la
usturoi.
In acest timp se toaca carnea. Se va
folosi carne de vita si porc in parti egale. Pulpa de porc se mai curata de putina grasime existenta. Carnea se
toaca si se amesteca intr-un vas incapator. Se condimenteaza dupa gust cu piper
macinat, cimbru macinat si boia de ardei iute si dulce, apoi se amesteca din
nou bine compozitia. Normal ghiudemul trebuie sa aiba un gust mai sarat si mai condimentat, dar eu o sa pun sare mai putina pentru a simti mai bine gustul si aroma carnii
crude si uscate. Sarea se dizolva intai intr-o ceasca de apa, apoi se adauga
peste amestecul de carne tocata. Se strecoara usturoiul si se adauga numai
zeama. Se amesteca bine compozitia si se lasa la rece 1-2 ore bune sa prinda
gust.
Se monteaza masina de tocat carne fara cutit si
sita, doar cu dispozitivul special pentru
carnati. Matele de porc se desfac din punga si se lasa intr-un castron cu apa calda timp de zece minute. Carnea tocata pentru ghiudem se amesteca
bine din nou, se gusta si se mai potriveste de gust daca mai este nevoie. Pentru degustare se poate prepara rapid un hamburger delicios din carne de ghiuden. Este timp suficient cat stau matele la inmuiat in apa calda si carnea la rece in frigider.
Se scoate cate un mat de porc, se sufla in el si se asaza cu grija pe forma de carnati. Se innoada capatul matului, se umple bine matul cu carne la lungimea dorita si la sfarsit se innoada matul si la celalalt capat. Capetele unui ghiudem crud se leaga intre ele dandu-le astfel forma unei potcoave si se atarna 1- 2 zile in balcon sa se zvinte putin. Apoi timp de 2-3 saptamani, de doua ori pe zi trebuie presati (turtiti) si agatati din nou in balcon la aer, pana cand ghiudemul este bine uscat.
Se scoate cate un mat de porc, se sufla in el si se asaza cu grija pe forma de carnati. Se innoada capatul matului, se umple bine matul cu carne la lungimea dorita si la sfarsit se innoada matul si la celalalt capat. Capetele unui ghiudem crud se leaga intre ele dandu-le astfel forma unei potcoave si se atarna 1- 2 zile in balcon sa se zvinte putin. Apoi timp de 2-3 saptamani, de doua ori pe zi trebuie presati (turtiti) si agatati din nou in balcon la aer, pana cand ghiudemul este bine uscat.
Cum se modeleaza ghiudemul? Foarte simplu, se asaza cate o bucata pe un fund de bucatarie si cu o vergea (sucitor) se preseaza usor si cu grija ca matul sa nu plesneasca, schimbandu-le putin cate putin forma rotunda in forma plata, forma traditionala de ghiuden.
Ghiudemul este gata atunci cand se usuca,
se poate consuma crud sau foarte putin incalzit. Dintr-o potcoava de ghiudem se
taie feliute subtiri la fel ca la salam si se poate servi asa cum este crud fiind foarte bun. Sau se incinge ulei intr-o tigaie si se prajesc bucatile
de ghiudem foarte putin (maxim 1 minut), daca se tine mai mult ghiudemul
se intareste. Ghiudemul se mai poate consuma si incalzit la jar pe
gratar.
Ghiudem, un preparat traditional
turcesc si tataresc, cu un gust si o aroma deosebita. Ghiudem de casa din carne
de vita si porc, un aperitiv foarte apreciat cu diverse ocazii fiind un
preparat mai special. Merge foarte bine alaturi de branzeturi uscate traditionale
romanesti, iar daca este incalzit merge servit alaturi de o mamaliguta calda. Alte retete traditionale, retete de carnati aici, retete de ghiudem aici, retete din bucataria internationala aici, retete de Craciun aici, pofta buna!
Bravo, ti-au reusit!
RăspundețiȘtergereNo hay nada como preparar embutido casero. El sabor es inmejorable. Besitos.
RăspundețiȘtergereThere is nothing better that the home-made bravo it is very successful
RăspundețiȘtergereThank you!
RăspundețiȘtergereNu se afuma?
RăspundețiȘtergereSe poate si afuma dar nu este obligatoriu, fiecare preparat are gustul lui, mie imi place cel neafumat si consider ca este mai bun! Tot gustul este de la condimente si nu de la fum.. :)
Ștergere