Reteta Paine De Casa Cu Cartofi - Paine Cu Cartofi Pufoasa
O paine de casa cu cartofi este un deliciu
traditional romanesc care se prepara mai ales in Banat, fiind apreciata
datorita gustului foarte bun si usor dulceag de la cartofi. Pentru prepararea
acestei paini de casa cu cartofi avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,5 kg
faina, 50g drojdie proaspata, 4 cartofi (0,5 kg), 2 linguri de ulei, 1
lingurita de sare, 1 lingurita de zahar, 500ml de apa, ½ lingurita de margarina
pentru uns tava, 1 lingura seminte de mac sau susan. Reteta se prepara foarte
simplu in aproximativ 60 de minute iar din ingredientele de mai sus ies 2 paini
mari.
Curatam cartofii de coaja si ii taiem
bucatele mici dupa care ii punem sa fiarba intr-o cratita cu apa si putina
sare. Dupa ce cartofii au fiert, scurgem apa, oprim din ea 500ml (2 cani) si o dam deoparte. Pisam cartofii foarte
bine (sau ii mixam) pana cand obtinem un piure de cartofi, adaugam treptat uleiul si jumatate
din zeama de cartofi si amestecam continuu pana obtinem o pasta bine amestecata de
consistenta unui nectar.
In vasul in care vom face painea punem drojdia
faramitata cu putin zahar si o dizolvam cu putina zeama calduta de la cartofii
care au fiert. Punem deasupra piureul de cartofi si restul de zeama, amestecam
bine si apoi adaugam treptat faina pana cand obtinem un aluat de paine care nu
se mai lipeste de maini. Il framantam putin si cand este gata il asezam in vas
la crescut acoperit cu un prosop. Lasam aluatul sa creasca la caldura timp de 30 de minute pana cand isi mareste volumul.
Presaram blatul de lucru cu faina,
rasturnam aluatul, il framantam putin si il impartim in doua bucati. Eu am
facut painea in forma de cozonac, dar se pot face dupa preferinta in ce forma
dorim. Din fiecare bucata facem cate un sul pe care il rasucim putin. Ungem
tavile de cozonac cu putina margarina si le presaram cu faina, apoi asezam
sulurile de aluat in tava si le mai lasam putin sa creasca.
Dupa ce au crescut
in tava le crestam in 2-3 locuri cu un cutit, le ungem putin cu apa calduta si presaram deasupra mac sau susan.
Coacem painile in cuptorul incins la foc potrivit pana cand se rumenesc frumos si trec testul
cu scobitoarea. Cand sunt gata scoatem tavile din cuptor si le acoperim cu un
prosop mai gros pana cand se racesc. Dupa ce s-au racit, scoatem painile din
tava si le putem taia felii si servi.
Paine de casa cu cartofi, o paine
minunata, gustoasa si hranitoare, cu o aroma imbietoare si un gust adevarat de
paine de casa cu cartofi care se mananca simpla sau cu orice altceva fiind
foarte buna si gustoasa.
Pofta
Buna!
Buuuuna!
RăspundețiȘtergere