Retete De Mancare - Mamaliga Cu Branza Mezeluri Si Oua Preparate La Cuptor
Binecunoscuta si apreciata reteta de mancare “Taci Si Inghite” …mai e ceva de spus? …nu cred deoarece atunci cand o mananci nu prea
mai ai timp sa vorbesti! Reteta se prepara foarte simplu in maxim 40 de minute,
iar cantitatea ingredientelor difera in functie de cate portii de mancare vrei sa faci. Urmatoarele ingrediente sunt pentru 6 portii si
sunt foarte bine calculate: 2 cani de malai (500g), 3 cani de lapte (750ml), 4
cani de apa (1litru), 50g de unt, 200g de smantana, 300g de branza (branza de burduf
sau telemea de vaca veche), 6 carnaciori afumati, 100g de sunculita afumata,
100g de bacon afumat (sau kaizer), 50g de cascaval (sau branza), 1 lingura de ulei,
½ lingurita de sare si 6 oua.
Cum facem un “Taci si inghite" delicios?
Foarte usor! In primul rand ne ocupam de mezeluri. Taiem toate mezelurile bucati
mici si le calim putin (5 minute) intr-o tigaie unde am incins inainte o lingura de ulei. Branza
o dam pe razatoarea mare, apoi ne ocupam de mamaliga.
Preparam o mamaliga mai
moale (trebuie sa curga usor) din apa, lapte si malai. Intr-o oala cu fundul mai
gros sau intr-un ceaun, amestecam apa cu laptele si un praf de sare, iar cand
au dat in clocot adaugam malaiul in ploaie si amestecam bine sa nu faca
cocoloase. Fierbem mamaliga timp de 15-20 de minute, pana cand malaiul este
fiert, apoi adaugam smantana si amestecam bine compozitia.
Ungem un vas mai inalt pentru
cuptor cu unt, iar cand mamaliga este gata turnam jumatate din cantitate in
vas si o asezam usor, apoi punem un strat din mezeluri prajite, un strat de branza rasa peste mezeluri si
deasupra alt strat format din mamaliga ramasa. Cu o lingura formam pe ultimul
strat de mamaliga cate o gropita (cuib) unde punem cate putin unt si cate un ou
spart.
Deasupra radem cascaval sau branza si introducem vasul in cuptor pentru
15 minute, pana cand ouale sunt facute si mamaliga este putin rumenita.
Mancare “Taci si inghite”, o mamaliga
delicioasa fiarta in lapte cu multa branza, mezeluri frumos mirositoare si oua pregatita la cuptor,
o delicatesa culinara romaneasca intalnita mai ales la munte, foarte consistenta si hranitoare,
cu aroma deosebita de afumatura si branza buna pe care o mananci foarte repede,
neavand timp sa mai vorbesti atunci cand o mananci si de care ti-e pofta mereu de buna ce este. Dar sa nu uitam si de un vin de butuc bun...
Pofta
Buna!
Foarte frumos si foarte bun
RăspundețiȘtergere