O fasole gatita traditional romaneste
este urmatoarea reteta de fasole cu usturoi si prajeala de ceapa numita in
functie de zona: fasole batuta, fasole facaluita, fasole frecata sau fasole
zdrobita, fasole batuta moldoveneasca sau ardeleneasca.
Reteta de mancare se face foarte simplu, ingredientele sunt suficiente pentru 6 portii iar timpul de preparare depinde atat de indemanarea bucatarului cat si de ustensilele de bucatarie.
Reteta de mancare se face foarte simplu, ingredientele sunt suficiente pentru 6 portii iar timpul de preparare depinde atat de indemanarea bucatarului cat si de ustensilele de bucatarie.
Ingrediente fasole batuta
- 500g fasole uscata
- 100g sunca afumata
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 1 ceapa
- 1 capatana mica de usturoi
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura de ulei
Ingrediente prajala de ceapa
- 500g ceapa galbena
- 50ml ulei
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- ½ lingurita piper macinat
Mod de preparare
Cum se face cea mai buna fasole
batuta
-spala si opareste fasolea apoi o
lasi la inmuiat cateva ore bune ca sa fiarba mai repede,
-pune fasolea la fiert in apa cat
s-o acopere cu 2 degete, in apa adauga ceapa taiata marunt, morcovul si ardeiul
taiat cubulete, sunca intreaga sau taiata felii. Afumatura este pentru un plus de aroma si gust dar daca nu-ti place n-o pune,
-lasa fasolea sa fiarba timp de
120 minute acoperita cu capac, timp in care curata usturoiul si il freci cu
sare si ulei pana devine o delicioasa crema de usturoi,
-incinge ulei intr-o tigaie si
caleste ceapa taiata julien iar cand aceasta devine sticloasa adauga sare,
zahar, boia, piper, bulion si amesteci bine compozitia, picura si putina apa ca
sa lege mai bine compozitia apoi opreste focul. Prajala o poti face cu bulion dar si simpla daca iti place,
-cand fasolea este fiarta o
scurgi de zeama si o pasezi picurand supa de fasole din cand in cand pana cand fasolea devine ca o pasta,
-cand fasolea este bine batuta o
asezi in vase si ornezi deasupra cu prajeala de ceapa cu bulion.
Servesti mancarea calda sau rece
de la frigider fiind minunata. Preparatul merge servit langa un gratar de porc
cum ar fi coaste la gratar sau carnati fripti alaturi de o salata de varza
murata. Merge servit si ca o mancare de post daca inlocuim afumatura cu 1-2 linguri de ulei.
Alte retete: tartine cu fasole batuta, fasole cu ciolan afumat, mancare de fasole in paine, fasole facaluita, costita cu fasole, fasole cu carnati, iahnie de fasole, supa de fasole.
Alte retete: tartine cu fasole batuta, fasole cu ciolan afumat, mancare de fasole in paine, fasole facaluita, costita cu fasole, fasole cu carnati, iahnie de fasole, supa de fasole.
Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu