Retete Culinare Mucenici Moldovenesti Sau Sfintisori Reteta De Casa Traditionala
- 1kg faina
- 400ml lapte
- 200g zahar
- 3 oua
- 50g drojdie
- 2
linguri ulei
- ½ lingurita sare
- 1 lamaie
- 200g miez de nuca
- 100g miere de albine
Mod de preparare mucenici moldovenesti de casa
Zaharul se dizolva in laptele caldut.
Drojdia de bere se dizolva cu putin zahar si se pune la crescut in mijlocul castronului
cu faina, se lasa acoperita cu putina faina timp de zece minute sa dospeasca. Cand drojdia a crescut, se
adauga ouale, sarea, uleiul si coaja de lamaie rasa. Se framanta bine continutul pana se
formeaza un aluat asemanator cu cel de cozonac, se lasa sa creasca la caldura
aproximativ jumatate de ora. Dupa ce aluatul a crescut se ruleaza si se imparte in
bucati egale, ideal ar fi sa iasa 40 de mucenici. Din fiecare bucata se modeleaza
un bastonas lung si se impleteste formandu-se astfel mucenicul in forma cifrei opt. Se
tapeteaza o tava de cuptor cu hartie de copt si se asaza mucenicii in tava cu distanta intre ei. Se mai lasa
in tava la crescut 30 de minute, se ung cu ou batut si se introduc in cuptorul
preincalzit la 220-250 grade celsius timp de 15 minute, sau pana se coc spre final reducand temperatura daca se rumenesc prea repede. Se scot din cuptor, se ung fierbinti cu un sirop din zahar preparat din 400ml apa, 100g zahar, zeama si coaja de lamaie, iar dupa ce se
racesc putin se ung cu miere de albine si se presara nuca macinata deasupra. Pofta Buna!
Grozavi, pacat ca anul acesta e post, dar am retinut reteta si imi place!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru reteta! gustosi si aratosi!
RăspundețiȘtergereSuper. Sigura obiecție - temperatura de copt. Nu se poate la 250 Celsius.
RăspundețiȘtergereSe poate si 250 grade :) Mult spor!
Ștergere