Cum Se Face Fasole Facaluita - Fasole Facaluita - Fasole Batuta
Ingrediente:
- 1 kg de fasole boabe
- 2 morcovi
- 6 cepe mari
- 2 ardei grasi
- 2 ardei kapia
- 3 linguri de bullion
- 1 capatana de usturoi
- 1/2 lingurita de boia
- 1/2 lingurita de piper
- 1 lingurita de zahar
- 5 linguri de ulei
- 1 lingurita de sare
Mod de preparare:
Fasolea se alege, se spala si se opareste
5-10 minute. Apoi se scurge, se clateste si se pune intr-o oala mare la fiert cu
suficienta apa incat sa nu mai fim nevoiti sa adaugam pe parcurs. Ca sa fiarba mai
repede, fasolea se tine cateva ore in apa inainte s-o gatim. Sau seara o oparim,
ii schimbam apa si o lasam asa toata noaptea, iar dimineata o gatim. Daca am
avut probleme sau avem probleme cu fierea sau ficatul: fasolea este bine sa se
aleaga pe cat posibil de coji, din cauza cojilor de la fasole ne balonam! Dupa ce
oparim fasolea, turnam apa rece peste ea si o amestecam cu putere cu o lingura
sau cu mana, cojile se vor desprinde de pe boabe si se ridica deasupra apei. Repetam de cateva ori pana eliminam
aproape toate cojile.
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul si ardeii se curata, se spala si se taie cubulete. Se adauga peste fasole: 2 cepe tocate marunt, 2 ardei si morcovii taiati cubulete, 2 linguri de ulei (uleiul o s-o inmoaie mai repede). Restul de ardei o sa-l adaugam cu 20 de minute inainte ca mancarea sa fie gata, o sa-i dea o aroma deosebita. Restul de ceapa se caleste intr-o tigaie cu ulei si putina apa, o lingurita de sare si una de zahar (deci se caleste, nu se prajeste). Cand este calita ceapa se adauga bulionul, putin piper si boia dupa gust, se amesteca si se mai dau cateva clocote. Fasolea se fierbe la foc mic 1-2 ore, depinde de fasole. Cand este aproape fiarta se adauga restul de ardei si se continua fierberea. Usturoiul se curata si se freaca cu sare si ulei pana obtinem o crema. Cand fasolea este bine fiarta, separam fasolea de zeama. Din zeama care a ramas putem pregati o gustoasa supa sau ciorba de fasole: supa de fasole. Bobele de fasole se paseaza, se mai adauga supa, sare dupa gust si crema de usturoi. Se amesteca bine, se asaza in farfirii sau castronase si se orneaza cu prajala de ceapa. Prajala de ceapa se mai poate prepara si fara bulion. Se pastreaza la rece.
Fasole facaluita sau fasole batuta, o reteta de mancare de post foarte gustoasa.
POFTA BUNA!
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul si ardeii se curata, se spala si se taie cubulete. Se adauga peste fasole: 2 cepe tocate marunt, 2 ardei si morcovii taiati cubulete, 2 linguri de ulei (uleiul o s-o inmoaie mai repede). Restul de ardei o sa-l adaugam cu 20 de minute inainte ca mancarea sa fie gata, o sa-i dea o aroma deosebita. Restul de ceapa se caleste intr-o tigaie cu ulei si putina apa, o lingurita de sare si una de zahar (deci se caleste, nu se prajeste). Cand este calita ceapa se adauga bulionul, putin piper si boia dupa gust, se amesteca si se mai dau cateva clocote. Fasolea se fierbe la foc mic 1-2 ore, depinde de fasole. Cand este aproape fiarta se adauga restul de ardei si se continua fierberea. Usturoiul se curata si se freaca cu sare si ulei pana obtinem o crema. Cand fasolea este bine fiarta, separam fasolea de zeama. Din zeama care a ramas putem pregati o gustoasa supa sau ciorba de fasole: supa de fasole. Bobele de fasole se paseaza, se mai adauga supa, sare dupa gust si crema de usturoi. Se amesteca bine, se asaza in farfirii sau castronase si se orneaza cu prajala de ceapa. Prajala de ceapa se mai poate prepara si fara bulion. Se pastreaza la rece.
Fasole facaluita sau fasole batuta, o reteta de mancare de post foarte gustoasa.
POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu