Plantarea si ingrijirea vitei de vie Cum Inmultim Vita De Vie

Cum Se Planteaza Si Cum Se Inmulteste Vita De Vie Prin Butasi


Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Plantarea vitei de vie se face toamna sau primavara. 
Putem planta vita de vie toamna, imediat cum incep frunzele sa cada. Se zice ca planta (sau pomul fructifer) plantata toamna “castiga un an”. Toamna este momentul potrivit si ideal pentru plantarea vitei de vie, primavara se va dezvolta mult mai repede deoarece are deja radacina putin formata, va inmuguri si va rodi mult mai repede. Daca o plantam corect vom avea o vie sanatoasa si productiva. Via o sa fie "pe rod" dupa 3 ani. Dar nu este asta o regula, fiecare planteaza vita de vie cand vrea, nu trebuie sa facem din asta o regula.

Putem planta vita de vie primavara, odata ce temperaturile incep sa creasca, +5 grade este suficient, sau din luna martie cand incepe lumea sa taie via. 
Vita de vie este o planta iubitoare de lumina si de mult soare, se planteaza in special in zonele de deal unde altceva nu putem planta, in zonele cu panta, la altitudini de 100-500 metri fata de nivelul marii. Vita de vie se poate planta la maxim 600 metri fata de nivelul marii.

Sunt multe soiuri de struguri: Muscat Perla De Csaba, Chasselas Dore, Aligote, Creata, Feteasca Regala, Victoria, Cardinal, Muscat Kozmapalne, Muscat Poloskei, Rizomat, Angela, Melinda, Italia, Chasselas Rosu, Chasselas Alb, Perla de Zala, Muscat Hamburg, Nero, Afuz Ali, Moldova, Pannonia, Kismis Moldavzski, etc. 
In special strugurii de masa trebuiesc obligatoriu stropiti si necesita mai multa atentie si ingrijire. Pentru o bolta dau cel mai bine randament: Nohan Alb si Negru, Capsunica ...capsunica alba are un parfum si un gust extra dar cade (se scutura) si vinul iese tare. Cel mai bun pentru bolta dupa parerea mea este Nohan Negru.

Struguri negri de bolta reteta nohan negru,

Struguri albi de bolta reteta capsunica,

Ne alegem soiul de vita de vie care ne place, sau cum se obisnuieste la noi: am mancat la cineva struguri care ne-au placut sau am baut un vin bun si am ramas impresionati si cu amintiri placute? Atunci vorbim cu persoana respectiva si cand taie via ne alegem un numar de coarde de care avem nevoie. Daca nu, atunci putem cumpara de la magazine specializate, sere, etc. Dupa ce am procurat corzile de vita de vie le pastram intr-o caldare cu apa pana in momentul plantarii.

Cum plantam vita de vie. Alegem terenul unde vrem sa plantam vita de vie. Trebuie sa fie un teren cu mult soare si fara umbra. Trebuie sa stim dinainte ce vrem, plantam struguri de masa, plantam struguri de vin, vrem sa facem bolta, etc. Marcam terenul, sapam niste gropi adanci de 50-60cm si largi de 40cm. Intre gropi si randuri lasam o distant de 1,5-2m. Daca vrem sa facem o bolta atunci plantam vita de vie de jur imprejurul boltei, dar sa nu plantam prea aproape de ziduri sau zone cimentate, lasam cel putin jumatate de metru pana la ziduri sau borduri. Inainte de plantarea vitei de vie umplem gropile cu apa de 1-2 ori. Tunsul sau fasonarea vitei de vie se face cu niste foarfeci speciali. Luam coarda de vita de vie si o taiem la lungime de 5-6  muguri sau noduri. Alegem niste coarde mai sanatoase si mai grosute, nu cele subtiri din varful corzilor. Corzile (butasi) obtinuti ii introducem cu partea mai groasa in jos (cu mugurii in sus) in groapa. Sa avem grija, cel mai important este mugurul din varf, nu trebuie sa punem mana pe el, sa-l strivim sau sa-l rupem. In fiecare groapa introducem 2-3 butasi, ultimul mugur il lasam deasupra solului cu 1-2cm, acoperim cu pamant faramitat bine in mana. Peste ultimul mugure facem o movilita cu pamant bine framantat si fara bolovani sau pietre. Frunzulitele si lastarii vor iesi singuri la suprafata, nu este nevoie sa-i dezgropam noi.
Peste ultimul mugure mai putem pune o sticla de plastic (un pet de 2-5 litri), dar trebuie sa avem grija sa indepartam sticla dupa ce au crescut frunzulitele si afara este prea cald. Nu punem mana pe frunzulite pana nu sunt dezvoltate bine, sau daca udam evitam pe cat posibil udarea frunzelor sau lastarului crescut. Cel mai indicat si cel mai bine se uda seara, atunci cand soarele nu mai arde. Dupa ce a trecut primul an, taiem via, o legam si o orientam asa cum dorim. 
Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Coarda vita de vie, butasi vita de vie, cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,


Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

Cum se planteaza si cum se inmulteste vita de vie prin butasi,

22 de comentarii:

  1. Foarte bun tutorial , multumim pentru sfaturi .

    RăspundețiȘtergere
  2. Neculai Horhogea23 martie 2014 la 19:56

    Scurt si la obiect,nota 10.Multumim pentru explicatii si poze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu o intrebare.Am tuns via si am curatat si tulpina de coja veche care era pe ea, afecteaza cu ceva acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sub coaja veche uscata care se desprinde (se curata) singura de pe tulpina vitei de vie pot intra si se pot adaposti o multime de daunatori (paianjeni...), deci ar trebui curatata. Coaja vitei de vie sanatoasa este ca o protectie, aparare contra atacurilor din "mediul inconjurator", deci n-ar trebui curatata.
    Eu zic sa stai linistit, am facut si eu acest lucru la inceput :)

    RăspundețiȘtergere
  5. pentru casa fiecaruia , este nemaipomenit de bine explicat.BRAVO MESERIE!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru incepatori si pentru cei cu mai putini baniacest articol este foarte bine explicat si mai ales insotit de imagini.SUCCES la plantat si sa va bucurati de ROD!

    RăspundețiȘtergere
  7. Abia astept sa se incalzeasca ca mai am si eu de pus vreo 50 de butasi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SUCCES! Sa sapi gropile putin mai adanci si sa pui in fiecare groapa cate un strat de pamant bine faramitat (de o palma), apoi pui coarda si restul de pamant, se dezvolta radacina mai usor!

      Ștergere
  8. Buna ziua, vreau sa completez anumite goluri din vie(Isabella/ capsunica) asa ca am zis sa aplic tutorialul Dmv. Eu stiiam de la bunicu ca se taie corzi de 30-40 cm cu cinci ochiuri, sub ochiul de jos se lasa o distanta de sub un cm (70mm) care se cresteaza in cruce pana in ochi si se introduce un bob de grau pentru a stimula inradacinare. Ceilanti ochi se orbesc se lasa doar cel din varf. Se sapa gropi si se pun cate doua coarde in groapa..... atata mai tin mine... intrebarea mea pentru Dmv este : Daca fac acest procedeu acum Febroarie-Martie pun sticla de plastic? fac musuroi? las corzile intr-un butoi cu apa mai mult timp? Va multumesc pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa spun, depinde de zona si loc ...eu de exemplu sant din zona Dobrogei si locul unde am via este fara umbra, cred ca am curaj sa pun acum in luna februarie sticla de plastic. Sfatul meu este sa faci musuroi, din profilul tau reiese ca esti din Bucuresti! Dar de ce nu mai astepti macar 2 saptamani, ai procurat deja corzile?
      Treaba cu distanta de la ochiul de jos am crezut ca e de la sine inteles ca doar nu tai coarda chiar in zona mugurelui (se vede in poza), iar chestia cu crestatul si bobul de grau n-am incercat dar daca bunicul tau a avut succes cu metoda asta merita memorat! Distanta corzii de 30-40cm e buna dar numarul ochilor difera de la coarda la coarda :)
      Multumesc pentru completari, acum am observat si eu ca sunt multe lucruri nespuse ...poate spui cum ai facut, bafta!

      Ștergere
  9. Da locuiesc in Bucuresti dar via o am in Jud. Calarasi cam la 40 km de Bucuresti. Vita de vie este soi hibrid Isabella Nera si Nohan Negru.
    sau capsunica denumire din popor.Deci corzile le tai din ea nu trebuiesc procurate.In weekend o sa tai cam 20-30 corzi o sa fac gropile 40/40 si adanci de 50.Las gropile asa o saptamana,intre timp pun corzile, crestate cu un bob de grau intr-un butoi cu apa si le las o saptamana.Peste o saptamana o sa le plantez si o sa fac musuroi.Astept pareri si revin cu detalii.
    P.S: am rude si in Valul Lui Traian ... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foate bine asa! Si eu tot Nohan Negru am si sunt foarte multumit, nu e pretentioasa si da si rod bun, plus un vin de calitate. Am si capsunica alba dar e mai pretentioasa, se scutura si la cules, dar se coace prima. Spor la treaba si sa spui cu bobul ala de grau cum e :)

      Ștergere
  10. Vreau sa intreb daca se scoate dopul dupa ce se pune sticla sau se lasa? In prima poza e dopul pus iar in urmatoarea e dopul scos.
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sticla cu dop, in prima poza e proaspat pusa. Cand mugurele se desface frumos si apar primele frunzulite mici desfaci dopul pe jumatate, iar in jurul pranzului daca e exagerat de cald poti lasa sticla desfacuta 1 ora(poza 2-3). Inainte sa scoti sticla definitiv lasi 2 zile fara dop si ziua si noaptea. Bafta!

      Ștergere
  11. Foarte bine explicat!Bunicul avea aceeasi metoda de plantat vita de vie! Intrebarea mea este:,,Daca fac radacini cele trei joarde,dupa cat timp le putem muta? Nu lasam trei vite in acelasi loc,nu?Bunicul numai este si nu mai pot intreba! Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      poti tine la scoala timp de 1 an corzile, care s-au prins le muti in locul dorit, le pui anul asta si anul viitor le muti. Lasi 1-2 vite in acelasi loc, aici depinde de spatiul pe care vrei sa-l utilizezi.
      Eu am plantat direct vita de vie fara s-o mai pun la scoala, daia am pus cate 3 joarde intr-un loc, din 3 una tot a prins radacini :))
      Bafta!

      Ștergere
    2. Buna ziua.

      Ce inseamna "Poti tine la scoala timp de un an corzile"? Va rog sa detaliati pentru a intelege cum trebuie procedat.
      Multumesc.

      Ștergere
    3. Buna ziua, pai se intelege din comentariul precedent. Plantezi corzile in alt loc timp de 1 an, apoi le scoti si cele cu radacina le plantezi din nou in locul ales pentru vie. Multumesc si eu.

      Ștergere
  12. Eu am pus vita de vie cu un plantator,la maxim 30cm rudimentar,si am avut prindere fb.

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am pus niște coarde de vița în nisip in primăvară la umbra unui pom,acoperite de un bidon de 5 litri de plastic tăiat la fund. Le-am udat cam la 2-3 zile toată vara.Cand au făcut frunze am scos bidonul. În toamnă pe la sfârșitul lui octombrie am plantat vița de vie la locul definitiv. Sper să se prindă.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am înmulțit vita de vie puțin mai altfel. În toamna trecută am primit câteva corzi de vita de vie de tămâioasa de masă. Le-am tăiat cam la jumătate ca să fac mai multe. Partea de jos care a întrat în pământ am tăiat sub ultimul mugurel la aproximativ 2 cm. Am tăiat mugurele și am facut zgârieturi pe porțiunea de 2cm. Apoi am dat cu praf de înrădăcinat. Am pus câte un fir la locul definitiv cu puțin nisip și mranita (turba) și am acoperit cu pământ mărunțit. Am udat bine. Am lăsat să între apa și apoi acoperit bine cu pământ mărunțit și am făcut și mici movile. Toate s-au prins și au crescut frumos până acum în toamnă. De menționat este că le-am udat toată vara de câte ori a fost nevoie. Așa este sigur că se prinde.

    RăspundețiȘtergere