Placinta Cu Mere - Retete Prajituri - Dulciuri - Prajitura Cu Fructe
Ingrediente pentru
aluat:
- 300 g de faina
- 1 ou
- 150 g de unt
- 50 g de zahar
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 lingura de otet
- 3 linguri de apa sau lapte
- esenta de vanilie
- un praf de sare
Ingrediente pentru
umplutura:
- 1 lingurita de scortisoara
- 50 g de zahar
- 8 mere mari
- zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Pentru aluatul de placinta cu mere mixam putin untul (la
temperatura camerei) cu 50 g de zahar pana cand se topeste zaharul, dupa care adaugam
esenta de vanilie, apa (sau laptele), un praf de sare si oul intreg. Mixam putin
pana cand se amesteca bine toate ingredientele si incepem sa incorporam treptat
faina. Bicarbonatul il punem intr-o ceasca si il “stingem” cu o lingura de otet
dupa care il turnam deasupra compozitiei. Continuam sa amestecam compozitia si
adaugam faina treptat pana cand vom obtine un aluat elastic, putin lipicios datorita
untului. Daca dorim putem sa adaugam faina mai multa. Formam doua bile din
aluat, una mai mare si una mai mica pe care le vom tine la rece in frigider timp de 30 de minute pentru a se mai intari.
Cu putin timp inainte de a scoate aluatul din frigider incepem sa pregatim merele pentru umplutura. Spalam merele si le curatam de coaja si de cotoare, iar apoi le taiem in bucatele potrivit de mari. Punem merele taiate intr-un castron si presaram deasupra lor 50 g de zahar si scortisoara dupa care le amestecam.
Scoatem bucata cea mai mare de aluat din frigider si incepem sa intindem din ea o foaie de placinta suficient de mare ca sa acopere atat fundul formei cat si peretii formei in care vom coace placinta. Eu am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, pe care am uns-o cu unt si am presarat-o cu faina. Asezam foaia de aluat in forma, lasand o parte din aluat sa atarne putin in afara ei. Asezam deasupra merele taiate bucatele si pliem in interior marginea de aluat care atarna in afara. Scoatem si ce-a de-a doua bila de aluat din frigider, o intindem si cu ajutorul unui cutit de patiserie taiem aluatul in fasii lungi si inguste. Cu aceste fasii vom forma deasupra merelor o impletitura sub forma unui grilaj, punand fasiile unele peste altele, dupa care le vom lipi la margini de celalalt aluat. Astfel vom obtine o placinta de mere foarte frumoasa cu merele acoperite partial.
Introducem placinta in cuptorul incins pentru 60 de minute, iar cand este rumena si frumoasa o scoatem si o lasam sa se raceasca. Placinta este mult mai gustoasa rece decat calda, dar depinde de gustul fiecaruia. Dupa ce placinta cu mere s-a racit se pudreaza cu zahar pudra si se taie felii. Prajitura cu mere sau placinta de mere cu aluat fraged si pufos este foarte delicioasa si aspectoasa, este un desert deosebit de gustos, o adevarata prajitura de casa.
POFTA BUNA!
Cu putin timp inainte de a scoate aluatul din frigider incepem sa pregatim merele pentru umplutura. Spalam merele si le curatam de coaja si de cotoare, iar apoi le taiem in bucatele potrivit de mari. Punem merele taiate intr-un castron si presaram deasupra lor 50 g de zahar si scortisoara dupa care le amestecam.
Scoatem bucata cea mai mare de aluat din frigider si incepem sa intindem din ea o foaie de placinta suficient de mare ca sa acopere atat fundul formei cat si peretii formei in care vom coace placinta. Eu am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, pe care am uns-o cu unt si am presarat-o cu faina. Asezam foaia de aluat in forma, lasand o parte din aluat sa atarne putin in afara ei. Asezam deasupra merele taiate bucatele si pliem in interior marginea de aluat care atarna in afara. Scoatem si ce-a de-a doua bila de aluat din frigider, o intindem si cu ajutorul unui cutit de patiserie taiem aluatul in fasii lungi si inguste. Cu aceste fasii vom forma deasupra merelor o impletitura sub forma unui grilaj, punand fasiile unele peste altele, dupa care le vom lipi la margini de celalalt aluat. Astfel vom obtine o placinta de mere foarte frumoasa cu merele acoperite partial.
Introducem placinta in cuptorul incins pentru 60 de minute, iar cand este rumena si frumoasa o scoatem si o lasam sa se raceasca. Placinta este mult mai gustoasa rece decat calda, dar depinde de gustul fiecaruia. Dupa ce placinta cu mere s-a racit se pudreaza cu zahar pudra si se taie felii. Prajitura cu mere sau placinta de mere cu aluat fraged si pufos este foarte delicioasa si aspectoasa, este un desert deosebit de gustos, o adevarata prajitura de casa.
POFTA BUNA!
Felicitari, este cea mai grozava placinta, numai la americani am mai vazut asa ceva!
RăspundețiȘtergere