Ingrediente:
- 400g faina
- 75g margarina (ulei)
- 150ml apa
- 25g drojdie (1cub de drojdie)
- ½ lingurita zahar
- 2-3 linguri de ulei pentru uns
- 1 lingurita sare
- 50g chimen
Mod
de preparare:
Faina se pune intr-un castron mare si se
amesteca cu sare. Margarina se taie cubulete si se topeste
pe foc pana cand devine lichida. Drojdia de
bere se farama intr-o farfurie si se presara deasupra ei putin zahar, dupa
care se lasa sa se topeasca. Dupa ce drojdia s-a inmuiat se pune in castron si
se amesteca cu faina. Se adauga margarina topita si apa calduta. Se amesteca
bine toate ingredientele si se framanta pana cand se obtine un aluat de post foarte
elastic. Se presara pe blatul de lucru chimen si se mai framanta pana cand se
incorporeaza tot chimenul. Se presara putina faina in castron si se asaza
aluatul, se mai presara si deasupra faina si se acopera cu un prosop, dupa
care se lasa la crescut 15-20 de minute.
Dupa ce aluatul de saratele a crescut se intinde o foaie de dimensiunea dorita si cu un cutit special de patiserie se taie fasii potrivit de mari, dupa preferinta. Se ung saratelele obtinute cu putin ulei si se presara deasupra cu chimen. Se ia o tava de cuptor, se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza saratelele in tava, dupa care se coc in cuptorul incins timp de 20-25 de minute. Cand saratelele sunt rumene si frumoase se scot din tava si se pot servi atat fierbinti, cat si reci. Saratele de post cu chimen, deosebit de gustoase si crocante, o reteta de post foarte buna pentru zilele in care tinem post.
Dupa ce aluatul de saratele a crescut se intinde o foaie de dimensiunea dorita si cu un cutit special de patiserie se taie fasii potrivit de mari, dupa preferinta. Se ung saratelele obtinute cu putin ulei si se presara deasupra cu chimen. Se ia o tava de cuptor, se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza saratelele in tava, dupa care se coc in cuptorul incins timp de 20-25 de minute. Cand saratelele sunt rumene si frumoase se scot din tava si se pot servi atat fierbinti, cat si reci. Saratele de post cu chimen, deosebit de gustoase si crocante, o reteta de post foarte buna pentru zilele in care tinem post.
POFTA
BUNA!
Arata bine, cred ca sunt bune si crocante!
RăspundețiȘtergereIntradevar ies mai crocante deoarece sunt de post, pentru cei care nu indragesc crocanteala ii sfatuiesc sa foloseasca margarina in locul uleiului care usuca. Se tin la cuptor mai putin pana s-au rumenit foarte usor cat sa nu fie prea uscate.
RăspundețiȘtergereE adevarat ca uleiul usuca si saratelele ies putin mai tari decat celepe care le faci cu mararina. Totusi nu recomand margarina pentru ca este cu adevarat nociva. Margarina se face din grasimi si uleiuri hidrogenate. Margarina contine astfel, grasimi hidrogenate care constituie un factor de risc pentru boli cardiovasculare.
RăspundețiȘtergereCorect.
ȘtergereEste f buna reteta doar cu ulei, eu chimenul l-am amestecat direct in compozitie. Multumim pentru idei!
RăspundețiȘtergere