Saramura De Peste - Retete De Peste - Crap La Gratar
Ingrediente:
- peste crap de 1,5-2 kg (crap de Dunare)
- 1 l de apa
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de piper boabe
- ½ lingurita de oregano
- 2 foi de dafin
- 3-4 catei de usturoi
- 2-3 ciusca iute
- 1 kg de ardei capia
Mod de preparare:
Pestele se curata
de solzi, intestine, branhii dupa care se
spala bine cu apa rece din belsug. Taiem
pestele in bucati potrivit de mari pentru saramura, iar din cap si coada se
poate pregati o ciorba de peste delicioasa. Presaram cu sare grunjoasa bucatile
de crap si le punem la rece in frigider, timp in care vom pregati zeama si
legumele pentru saramura de crap. Intr-o cratita punem 1 litru de apa sa fiarba
in care adaugam dupa gust: sare, piper boabe, oregano si foi de dafin. Lasam sa fiarba aproximativ 5-10 minute dupa care oprim
focul si acoperim cratita cu un capac.
Incingem bine un gratar si punem ciustile
si ardeii capia sa se coaca. Cratita cu saramura o asezam pe marginea gratarului sa se pastreze calda. Dupa ce s-au copt ardeii capia si ciustile ii
scoatem intr-o cratita, presaram deasupra lor sare grunjoasa si ii acoperim cu un capac, lasandu-i sa se
raceasca si sa se abureasca putin. Dupa ce s-au mai racit, curatam ardeii capia de coaja, le
scoatem cotoarele si samburii, ii taiem fasii si ii punem in cratita cu apa fiarta
condimentata pentru saramura. La fel procedam si cu ciustile. Usturoiul se curata de coaja, se spala si se
piseaza bine, dupa care se adauga si el in cratita.
Se pun pe gratar si bucatile de crap sa se rumeneasca bine, se intorc pe ambele parti iar cand
sunt gata se pun fierbinti sfaraind in zeama pentru saramura de peste, printre ardeii si ciusca coapte si se amesteca usor. Saramura de peste se mai potriveste de gust, se acopera cu un capac si se mai lasa timp de 10 minute pe gratar sa i se desavarseasca gustul. Saramura de crap se serveste atat calda, cat si dupa ce s-a
racit, fiind o reteta de peste foarte condimentata si gustoasa, cu un gust
minunat de peste de Dunare. Saramura de crap este o mancare din peste
delicioasa, picanta si aromata, care se poate servi alaturi de o mamaliguta calda si un
vin rece, fiind foarte apreciata de toti iubitorii de mancaruri din peste. Cu peste la gratar se mai poate pregati un preparat din peste cu un sos de rosii si ardei copti si usturoi delicios. Alta reteta: saramura de peste novac.
POFTA BUNA!
Saramura de crap e preferata mea...foarte buna!
RăspundețiȘtergere