Saramura De Peste - Saramura De Peste Biban - Preparate Din Peste
Ingrediente:
- 4 pesti (peste biban)
- 3 ardei kapia
- 1 rosie
- 2 ardei iuti
- 8 catei de usturoi
- 1 lingurita de sare mare
- ½ lingurita de piper boabe
- ½ lingurita de piper macinat
- 3 foi de dafin
- 1 lingura de otet
- 1 litru de apa
- patrunjel verde
Mod de
preparare:
Bibanul este un peste cu carnea alba tare bun,
care nu are foarte multe oase si merge foarte bine pregatit la gratar, din
acest motiv vom prepara o gustoasa saramura de biban. Pestele se curata de intestine, icre, branhii si obtional de solzi cine
poate, dupa care se spala foarte bine cu multa apa rece. Icrele de biban, sunt o delicatesa culinara la fel ca icrele de stiuca, se presara cu putina sare si se pastreaza la rece. A doua zi se poate prepara o salata de icre de biban delicioasa. Dupa ce am spalat pestele,
se lasa sa se scurga bine de apa si eventual se poate sterge cu un prosop, apoi
presaram putina sare in interiorul pestelui.
Daca nu facem saramura imediat, il
presaram cu foarte putina sare in interior si il lasam la rece in frigider pana
cand il vom pregati. Pregatim un gratar
sau grill, il punem sa se incinga
bine, dupa care presaram sare mare si punem bibanii
pe el intregi, avand grija sa se rumeneasca frumos pe o parte, dupa care ii
intoarcem si pe cealalta parte. Lasam bibanii sa se rumeneasca frumos, avand
grija sa nu-i rupem cand ii intoarcem.
Intre timp ne ocupam de saramura.
Spalam ardeii, rosia si ardeii iuti dupa care ii stergem de apa. Curatam
usturoiul si il spalam, 2 catei ii
taiem feliute subtiri iar restul ii zdrobim. Dupa ce bibanii s-au rumenit bine,
ii scoatem intr-o tava si ii lasam langa gratar
sa se pastreze calzi. Curatam gratarul putin daca este nevoie si punem ardeii
kapia, rosia si ciusca iute sa se coaca. Ii intoarcem pe toate partile, iar
dupa ce s-au copt ii scoatem intr-un castron si ii acoperim cu o farfurie,
lasandu-i sa se raceasca putin si sa se abureasca. Curatam legumemele
de coaja si apoi taiem ardeii kapia
si ardeii iuti fasii subtiri, iar rosia coapta o zdrobim cu furculita. Punem
1 litru cu apa la fiert, iar cand apa a inceput sa fiarba adaugam dupa gust putina sare, piper boabe, foi de dafin,
piper macinat si legumele taiate. Lasam sa fiarba zeama de saramura aproximativ 5 minute pentru a se omogeniza, dupa
care luam cratita de pe foc, adaugam si usturoiul si apoi o turnam in tava peste bibani. Patrunjelul verde il spalam, il tocam marunt si il presaram peste peste, acoperim tava cu un capac
si o lasam sa se amestece aromele de
peste si saramura.
Saramura de biban, o mancare de peste, cu un gust minunat si o aroma de peste si legume, usor
condimentat si picant, care merge foarte bine cu o mamaliguta calda si un vin
bun alb sau rosu. Saramura de peste, un preparat din peste biban gustos si hranitor,
pe care-l mananci cu placere la ocazii deosebite sau dezlegari la peste in
perioada postului.
POFTA BUNA!
Arata grozav saramura, cred ca si gustul e pe masura!
RăspundețiȘtergere