Sfecla Rosie La Borcan Pentru Iarna - Sfecla Rosie Murata
Ingrediente:
- sfecla rosie
- sare
- otet
- apa
Mod de
preparare:
Cand alegem sfecla rosie, e bine sa stim
ca cele mai bune si mai gustoase sfecle rosii sunt cele de dimensiune
potrivita, nu foarte mari, dar nici prea mici, adica cele care au diametrul de
8-10 cm si sunt de culoare rosu inchis-grena. Dupa ce am ales sfecla cea mai
buna, o vom conserva pentru iarna intr-o saramura aproape asemanatoare cu cea
de la castraveti in otet. Cum se pune sfecla rosie pentru iarna? Sfecla rosie pentru iarna se poate prepara fiarta sau
coapta, dar sa le luam pe rand.
Sfecla rosie fiarta. Sfecla rosie se
curata de coaja (sau nu), se spala cu apa rece, se aseaza intr-o oala si se toarna
deasupra apa cat sa le acoperite, dupa care se pune la fiert la foc potrivit,
oala fiind acoperita cu un capac. Sfecla rosie are nevoie de timp mai
indelungat sa fiarba, dar pentru aceasta reteta sfecla nu trebuie sa fie fiarta
complet, pentru ca va mai fierbe putin si in borcan. Cand sfecla este aproape
fiarta, se scoate intr-un castron cu o paleta si se lasa sa se raceasca putin,
pentru a nu ne frige cand o taiem. Dupa ce sfecla rosie s-a racit, se taie
cubulete potrivit de mari sau feliute, dupa cum dorim.
Se pregatesc borcane de 800 ml, spalate cu
apa fierbinte si apoi se aseaza in ele cubuletele de sfecla rosie, lasand putin
spatiu (cam 2 degete), pentru a avea loc si saramura. In apa in care am fiert
sfecla rosie (sau in apa simpla) se adauga sare mare pentru muraturi si se
dizolva, se adauga 1 lingura de sare la 1 litru de lichid, dupa care se
dau cateva clocote. In saramura se mai poate adauga dupa preferinta si zahar, dar sfecla fiind destul de dulce nu mai este nevoie. Turnam in fiecare borcan aproximativ un deget de otet si
saramura calda preparata. Se inchid bine borcanele si se fierb intr-o cratita pe
fundul careia am pus un servet subtire de bucatarie, se aseaza borcanele si se fierb la foc mic aproximativ
10 minute. Dupa ce s-au fiert, se scot din apa, se aseaza pe un fund de
bucatarie, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa se raceasca
pana a doua zi, dupa care se depoziteaza in camara la loc racoros.
Sfecla rosie coapta. Sfecla rosie se
mai poate prepara si coapta in coaja la cuptor, daca nu dorim sa o curatam si sa
o fierbem in apa. Sfecla rosie se spala bine cu apa rece, sa nu fie murdara, se
lasa sa se usuce, dupa care se aseaza intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie
de copt. Se lasa in cuptor sa se coaca pana cand este aproape gata, si se
incearca cu furculita daca intra aproape usor in ea. Se scoate din cuptor, se
lasa putin sa se raceasca, dupa care se curata calduta de coaja. Dupa ce s-a
curatat de coaja, se taie dupa preferinta cubulete sau feliute si se aseaza in borcane curate,
lasand spatiu vreo 2 degete deasupra, pentru a incapea si zeama. Peste
cubuletele de sfecla rosie din borcan se toarna 1 deget de otet si o saramura asemanatoare
cu cea de la sfecla rosie fiarta. Se fierbe 1 litru de apa si se amesteca cu 1
lingura de sare mare pentru muraturi si cu 1 lingurita de zahar si apoi se lasa
sa dea de cateva ori in clocot. Dupa ce saramura este gata, se lasa putin sa se
raceasca, apoi se toarna fierbinte in borcane, lasand putin spatiu deasupra. Se
inchid bine capacele de la borcane si se aseaza intr-o cratita cu apa in care
am pus pe fundul ei un servet de bucatarie, dupa care se lasa sa fiarba 10
minute la foc mic. Dupa ce au fiert, se scot din apa fierbinte, se aseaza pe un
fund de bucatarie, se acopera cu un prosop mai gros si se lasa sa se raceasca
pana a doua zi. Dupa ce s-au racit, borcanele cu sfecla rosie pentru iarna se aseaza in camara la loc racoros si se
pastreaza asa peste iarna in conditii foarte bune.
Sfecla rosie la borcan, o reteta de
conserve pentru iarna, ideala pentru camara noastra, foarte sanatoasa, simpla si
usor de preparat, care merge foarte bine consumata asa cum este impreuna cu
cateva lingurite de hrean in otet.
Sfecla rosie pentru iarna, o reteta de conserve pentru iarna, gustoasa si foarte
sanatoasa, cu multe proprietati benefice pentru sanatate, care nu ar trebui sa
lipseasca din camara noastra.
Din sfecla rosie sau "aliment minune" cum mai este numit, se mai poate prepara un delicios si sanatos suc de sfecla rosie si o salata de sfecla rosie fiarta sau salata de sfecla rosie coapta, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra.
POFTA BUNA!
Din sfecla rosie sau "aliment minune" cum mai este numit, se mai poate prepara un delicios si sanatos suc de sfecla rosie si o salata de sfecla rosie fiarta sau salata de sfecla rosie coapta, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra.
POFTA BUNA!
O reteta foarte sanatoasa!
RăspundețiȘtergere