Reteta Varza Murata - Varza Murata La Butoi - Varza Murata Pentru Iarna
Ingrediente:
- varza
- apa
- sare grunjoasa neiodata
- boabe de porumb
- crengute de marar uscat
- hrean radacina
- 1 gutuie
Mod de
preparare:
Varza se pune la murat in luna octombrie dupa Sfantul Dumitru, varza trebuie sa fie bine coapta si se alege de preferinta dupa ce a cazut bruma. Numarul verzelor care intra intr-un butoi
depinde si de marimea lor. Daca verzele sunt potrivit de mari se asaza mai bine si
incap mai multe. Cand cumperi varza pentru acrit trebuie sa ai grija sa iei si
cateva mai mici ca sa le pui in locurile care iti raman libere.
Dar cum se
pune o varza buna la murat pentru iarna. Cum se mureaza varza? Varza se curata de foile verzi de la suprafata si de cele ce le vezi stricate. Cu un cutit scoti de la fiecare varza
cotorul din mijloc, scotand pana aproape de interiorul verzei. Pe fiecare o
asezi frumos pe o masa pana le termini pe toate de scobit. Ai pregatita sare
grunjoasa neiodata de preferinta si cu ea umpli locurile ramase in varza dupa
scoaterea cotorului. Le umpli bine cu sare.
Verzele cu sarea in scobitura cotorului le
asezi frumos in butoi cu sarea in sus. Le asezi bine sa nu ramana prea multe locuri libere intre ele ca sa-ti incapa cat mai multe, pentru ca pe parcurs cand varza
se mureaza, ea va scadea foarte mult si te trezesti cu butoiul plin doar pe
jumatate. Asa asezata in butoi lasi varza doua zile. Printre verze pui crengute
uscate de marar care se gasesc tot la piata, hrean curatat si spalat bine taiat
rondele sau bucati mai lungi, cateva boabe de porumb ca sa iasa zeama de varza mai
sifonata, o gutuie taiata si dupa preferinta o sfecla rosie pentru ca zeama sa
fie gustoasa si frumos colorata.
Dupa doua zile se pune apa peste varza. Se pune apa cat cuprinde, pana se acopera varza bine. Peste varza trebuie neaparat sa avem un gratar din lemn pe care-l punem deasupra, ca varza sa stea tot timpul in zeama. Fara gratar ea va sta deasupra apei si in scurt timp se va strica. De preferinta butoaiele sau bidoanele cu varza se tin la beci unde este o temperatura propice acririi verzii. Dupa ce ai pus si apa, din urmatoarea zi incepi vanturarea verzii (pritocitul verzii). Este bine ca butoiul sau bidonul cu varza sa aiba un cep cu robinet pe unde scoti zeama de varza intr-o galeata si o torni din nou in butoi pe deasupra. Trebuie sa scoti la o vanturare obligatoriu cel putin jumatate plus inca una de galeti din cantitatea totala de galeti pe care stii ca le-ai pus in butoi. Daca nu ai cep cu robinet la butoi poti sa scoti la fel zeama dar cu un furtun. Varza se mai poate vantura foarte bine si sufland cu o teava in butoi.
Dupa doua zile se pune apa peste varza. Se pune apa cat cuprinde, pana se acopera varza bine. Peste varza trebuie neaparat sa avem un gratar din lemn pe care-l punem deasupra, ca varza sa stea tot timpul in zeama. Fara gratar ea va sta deasupra apei si in scurt timp se va strica. De preferinta butoaiele sau bidoanele cu varza se tin la beci unde este o temperatura propice acririi verzii. Dupa ce ai pus si apa, din urmatoarea zi incepi vanturarea verzii (pritocitul verzii). Este bine ca butoiul sau bidonul cu varza sa aiba un cep cu robinet pe unde scoti zeama de varza intr-o galeata si o torni din nou in butoi pe deasupra. Trebuie sa scoti la o vanturare obligatoriu cel putin jumatate plus inca una de galeti din cantitatea totala de galeti pe care stii ca le-ai pus in butoi. Daca nu ai cep cu robinet la butoi poti sa scoti la fel zeama dar cu un furtun. Varza se mai poate vantura foarte bine si sufland cu o teava in butoi.
In fiecare zi se vantura timp de doua
saptamani, apoi la 2- 3 zile pana cand vezi ca varza este acrita iar zeama de varza este
limpede, sticloasa si acra. Daca nu o vanturi bine, zeama va fi ingrosata,
tulbure si baloasa. De fiecare data cand iei varza din butoi sa ai grija sa pui
gratarul deasupra ca sa nu stea varza plutind deasupra si sa se strice, iar
bidonul binenteles sa fie acoperit intodeauna cu un capac.
Varza murata, o reteta de varza murata la butoi pentru iarna, nelipsita din orice gospodarie romaneasca, din care se prepara traditionalele bucate de sarbatori: sarmale de porc, varza murata calita, salata de varza acra. Zeama de varza este foarte buna si gustoasa, merge foarte bine langa un carnat de porc prajit sau la gratar.
Varza murata, o reteta de varza murata la butoi pentru iarna, nelipsita din orice gospodarie romaneasca, din care se prepara traditionalele bucate de sarbatori: sarmale de porc, varza murata calita, salata de varza acra. Zeama de varza este foarte buna si gustoasa, merge foarte bine langa un carnat de porc prajit sau la gratar.
E foarte bine ca ne inveti si pe noi cum sa punem varza!
RăspundețiȘtergereBuna reteta o sa încerc toamna asta
RăspundețiȘtergereVa rog sa ma lămuriți, cantitatea de sare este doar cea care se pune in scobitura?Nu se mai adaugă sare cand completăm cu apa?Intreb acest lucru pt ca eu am pus cam 25 g/l de apa si a fost cam sărată.Probabil aici am gresit.De păstrat,a fost bine,am avut pana in iulie.☺
RăspundețiȘtergereDaa sare se pune doar in scobitura verzelor, apoi se completeaza cu apa fara sare.
Ștergere