Ingrediente cozonac:
- 1 kg si o mana de faina
- 4 oua (2 intregi si 2
galbenusuri)
- 300 g de zahar (10 linguri)
- 400 ml de lapte
- 75 g de drojdie
- 50 g de unt
- 100 ml de ulei
- 1 lingurita de sare
- coaja rasa de la o lamaie
- ½ sticluta de esenta de rom
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 1 ou pentru uns cozonacii
Ingrediente
umplutura:
- 300 g de nuca data prin masina de tocat
- 50 g de cacao
- 3 linguri de zahar
- 2 linguri de scortisoara macinata
- 1 lingurita de ulei
- 2 albusuri (ramase de la cozonac)
- 100 ml lapte fierbinte (cat sa se obtina o crema
grosuta)
Mod de
preparare:
Reteta este pentru 2 cozonaci. In primul rand in camera in care se
pregatesc cozonacii trebuie sa fie cald. Dar cum se fac cozonacii de casa
pentru Craciun:
- Se cerne
faina, chiar de 2- 3 ori, cozonacul va iesi mai pufos.
- Se pune
laptele la fiert si cand da in primul clocot se pune zaharul. Se ia de pe foc
si se amesteca pana cand zaharul este dizolvat complet.
- Se separa
cele 2 oua, albus de galbenus, 2 oua intregi si doua galbenusuri se bat bine
impreuna cu sarea. Celelalte 2 albusuri se pun deoparte (se vor adauga in
umplutura din nuca si cacao).
- Se aseaza
totul la indemana: untul moale (nu de la frigider), uleiul incalzit
dar nu fierbinte, esenta de rom si zaharul vanilat. In faina se pune intr-un
“cuib” drojdia framantata impreuna cu o lingura de zahar si se dizolva cu lapte
caldut. Se lasa la crescut cu vas cu tot intr-o punga de plastic ca sa
grabeasca cresterea.
- Cand a
crescut drojdia, se incepe framantatul. Laptele sa fie caldut si zaharul topit
complet, se adauga coaja de lamaie si ouale batute bine si se amesteca putin
pentru omogenizare. Romul si zaharul vanilat se pun in faina, se toarna laptele
si se incorporeaza putin cate putin. Se framanta bine cu laptele si apoi cu untul. Se framanta continuu. Se toarna uleiul caldut,
putin cate putin, se framanta cu forta si se tranteste coca de 2- 3 ori. Se
framanta aproximativ ½ ora. Un aluat de cozonac reusit este atunci cand pe suprafata aluatului incep sa se vada basicute si in timpul framantarii aluatul incepe sa pocneasca usor. Se baga cu vas cu tot intr-o punga si va creste
foarte bine.
- Cat timp
coca de cozonac este la crescut se prepara umplutura pentru cozonac. Intr-un vas se amesteca
zahar, cacao si scortisoara, apoi se adauga si nuca. Dupa ce s-au amestecat
bine se adauga putin ulei si laptele fierbinte pana se obtine o crema grosuta, ca o smantana
mai groasa care se poate intinde cu usurinta. Se adauga albusurile batute si se amesteca compozitia. Umplutura pentru cozonac se lasa sa se raceasca
si apoi se imparte in doua parti (pentru doi cozonaci).
- Dupa ce coca
de cozonac a crescut frumos, se unge blatul de lucru cu ulei si se imparte coca in doua parti. Se intinde fiecare bucata
de coca cu mana unsa cu ulei pe masa. Peste coca se pune umplutura, se
intinde pe toata suprafata, apoi se ruleaza frumos, si se rasuceste usor de cateva ori sub forma unui snur si se pune cu grija in tava de cozonac unsa cu unt si presarata cu faina. Se procedeaza asemanator si cu cea de-a doua bucata de coca. Tavile se pun si ele la crescut, se ung cozonacii cu ou batut iar cand cozonacii au crescut cat tava, inseamna ca sunt gata pentru copt si ii putem pune in cuptor la foc potrivit.
- Tavile se
baga la cuptor si nu se umbla la cuptor primele 25 de minute. Cand se scot se
incearca cu o scobitoare sau cu un pai daca cozonacul este copt (sa nu ramana
deloc coca pe pai). Se ung cozonacii cu ou si se presara cu zahar din abudenta.
De preferat este sa-i lasam in tava pana cand se racesc. Se invelesc bine si se
lasa pana a doua zi cand se scot din tava.
- Cozonacii se
pot face si impletiti, in 2 sau 3 parti. Foarte simplu, coca pentru un cozonac se imparte si ea
la randul ei in doua sau trei parti, acestea se intind pe masa, se umplu cu crema, se
ruleaza, se rasucesc putin si apoi se impletesc, dupa care se pun in tava la crescut. La
fel procedam si cu cealalta parte de coca pentru cel de-al doilea cozonac impletit.
Cozonac cu nuca, un desert traditional romanesc, nelipsit de Paste si Craciun de pe mesele romanilor, cu un gust deosebit de bun, moale, pufos si aromat, cu multa umputura delicioasa de nuca si cacao. Cozonac pufos, o reteta de Craciun minunata.
POFTA BUNA!