Reteta Eclere - Eclere De Casa - Eclere Cu Crema De Vanilie
Ingrediente
coji eclere:
- 200 ml de apa
- 125 g de faina
- 120 ml de ulei
- 4 oua
- 1 lingura de zahar
- un praf de sare
Ingrediente
crema pentru eclere (crema de vanilie):
- 4 oua
- 250 g de zahar
- 200 g de faina
- 5 pliculete de zahar vanilat
- 800 ml de lapte
- 1 lingura de unt
Ingrediente
glazura:
- 100 g ciocolata (1 ciocolata cu lapte)
- 75 g margarina
- 1 lingura de lapte
- 1lingura de ulei
- 1 lingura de cacao (dupa gust)
Mod de
preparare:
Cantitatile din reteta sunt pentru 14- 15 bucati de eclere, depinde de marimea lor. In primul rand se prepara cojile de ecler.
Cum se fac coji de ecler reusite? Foarte simplu: se pune apa, uleiul si sarea
intr-o craticioara si se dau in clocot, dupa care se adauga faina si se
amesteca bine cu telul ca sa nu faca cocoloase. Se amesteca pana cand lichidul s-a absorbit
complet si compozitia este ca o ciulama groasa. Se da craticioara la o parte si
se lasa compozitia sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, se
adauga cate un ou, unul cate unul si se mixeaza bine pana cand fiecare ou s-a
incorporat complet. Compozitia de coji obtinuta va fi cremoasa, ca o smantana groasa.
Se ia o tava de cuptor, se tapeteaza cu
foaie de copt si se incinge bine cuptorul. Se pune compozitia intr-un pos
special si se formeaza eclere lunguiete de 8- 10 cm care se aseaza in tava la
distanta mare intre ele, pentru ca in timpul coacerii ele isi vor dubla volumul.
Se coace tava in cuptor la foc mare (250 de grade) timp de 15 minute, timp in
care nu se deschide cuptorul, dupa care se mai coace inca 15 minute la foc mai
mic (200 grade). Dupa ce s-au copt, se scoate tava din cuptor si se lasa sa se
raceasca putin, apoi se taie fiecare in 2 bucati, partea de sus fiind mai subtire.
Cojile de eclere se taie foarte usor cand sunt caldute.
Dupa ce cojile pentru ecler au fost
facute, se prepara crema de vanilie pentru eclere. Cum se face o crema de
vanilie gustoasa pentru eclere? Crema pentru eclere se prepara in felul
urmator: ouale se bat bine intr-o craticioara cu mixerul impreuna cu zaharul,
zaharul vanilat si un praf de sare. Dupa ce s-au amestecat bine se adauga untul
si se mixeaza putin. Peste compozitia obtinuta se adauga faina si se mixeaza
pana cand s-a incorporat toata. Dupa ce s-a amestecat bine se toarna treptat laptele
si se amesteca usor pana cand compozitia s-a omogenizat. Se pune cratita pe
aragaz la foc mic, amestecand cu telul continuu ca sa nu se formeze cocoloase
si sa nu se prinda, pana cand crema s-a ingrosat si e bine fiarta. Se ia crema
pentru eclere pe foc si se lasa sa se raceasca, dupa care se umplu cu crema
cojile de ecler preparate anterior. Stratul cremei se adauga dupa gust si preferinta,
mai gros au mai subtire.
Dupa ce eclerele sunt umplute cu crema si
sunt frumos asezate pe o tava, se prepara glazura de ciocolata. Cum se face
glazura pentru eclere? Foarte usor, glazura de ciocolata se prepara astfel: intr-o
cratita se pune ciocolata rupta bucatele impreuna cu margarina, laptele si
uleiul sa se topeasca la bain marine. Se lasa pe foc impreuna pana cand se
obtine o compozitie omogena. Peste ea se adauga dupa gust putina cacao si se amesteca
bine pana cand s-a dizolvat complet. Se ia glazura de pe foc si se lasa sa se
raceasca pana cand s-a ingrosat si poate fi turnata usor cu lingura peste
eclere.
Se orneaza cojile eclerelor cu glazura si se lasa sa se intareasca complet glazura, dupa care se pot servi.
Se orneaza cojile eclerelor cu glazura si se lasa sa se intareasca complet glazura, dupa care se pot servi.
Eclere cu crema de vanilie, moi si
pufoase, umplute cu crema aromata de vanilie, imbracate in glazura de ciocolata,
foarte bune si delicioase, aromate si dulci. Eclere, un desert delicios provenit
din Franta care se face nu foarte greu si sunt pe placul tuturor datorita
fragezimii lor si a amestecului de crema si glazura de ciocolata.
POFTA BUNA!
Foarte buna reteta, arata perfect eclerele!
RăspundețiȘtergere