Friptura De Pui La Ceaun Cu Tocanita De Ciuperci Si Smantana
Ingrediente pui la ceaun:
- 1 pui (carne de pui, copane de pui, aripi de pui)
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de piper macinat
- 500 ml de ulei pentru prajit
Ingrediente tocanita de ciuperci:
- 500 g de ciuperci champignon
- 2 lingurite de faina
- 1 ceapa mare
- 2- 3 catei de usturoi
- 250- 300 ml de smantana
- 1 cub de unt (50 g)
- 1- 2 linguri de ulei
- ½ lingurita de sare
- ½ lingurita de piper
- 1 legatura de marar verde
- 1 ceasca de apa
Mod de
preparare:
Puiul intreg se curata, se parleste, se
taie in bucati, se spala bine cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Dupa
ce bucatile din carne de pui sunt bine scurse de apa, se condimenteaza cu sare
si piper si se pastreaza la rece pentru cateva ore bune (chiar si 24- 48 de ore, carnea din ce sta mai mult este mai gustoasa). Pentru friptura de pui la ceaun
se pot folosi dupa preferinta copanele, aripipioarele si pieptul de pui.
Carnea de pui preparata la ceaun o sa aiba
un gust deosebit. Se imcinge ulei suficient intr-un ceaun, iar cand uleiul este
bine incins se adauga bucatile de carne. Se prajeste carnea inabusit amestecand
din cand in cand pana cand carnea este aproape gata, apoi se continua prajirea
fara capac pana cand carnea de pui este frumos rumenita.
Pentru o friptura atat de gustoasa trebuie
neaparat si o garnitura pe masura. O garnitura deosebit de gustoasa care merge
aproape la orice fel de friptura (merge si cu preparate din peste) este o mancare de ciuperci
inabusita cu smantana, o tacanita de ciuperci sau ciulama de ciuperci preparata
cu multa smantana. Tocanita de ciuperci se prepara asemanator ca in reteta ciulama de ciuperci cu smantana.
Legumele se curata si se spala. Ceapa se
taie marunt, usturoiul se zdrobeste, mararul proaspat se taie mic, iar
ciupercile se taie bucati potrivit de mari.
Intr-o tigaie se incinge unt si putin ulei de floarea soarelui, apoi se adauga ceapa taiata marunt cu un praf de sare si se caleste cateva minute. Cand ceapa este patrunsa si devine sticloasa la culoare se adauga ciupercile si se continua calirea inabusit cateva minute. Dupa ce ciupercile s-au calit putin (au prins gust de ceapa si unt), se adauga o ceasca de apa si se continua fierberea la foc mic timp de 10 minute.
Cand ciupercile sunt facute, se adauga usturoiul zdrobit, putina faina dizolvata in apa, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se amesteca bine compozitia. Dupa cateva clocote se adauga smantana si mararul verde tocat marunt si se opreste focul. Tocanita de ciuperci cu smantana se poate servi cu placere alaturi de o friptura de pui pregatita la ceaun si o mamaliguta calda.
Intr-o tigaie se incinge unt si putin ulei de floarea soarelui, apoi se adauga ceapa taiata marunt cu un praf de sare si se caleste cateva minute. Cand ceapa este patrunsa si devine sticloasa la culoare se adauga ciupercile si se continua calirea inabusit cateva minute. Dupa ce ciupercile s-au calit putin (au prins gust de ceapa si unt), se adauga o ceasca de apa si se continua fierberea la foc mic timp de 10 minute.
Cand ciupercile sunt facute, se adauga usturoiul zdrobit, putina faina dizolvata in apa, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se amesteca bine compozitia. Dupa cateva clocote se adauga smantana si mararul verde tocat marunt si se opreste focul. Tocanita de ciuperci cu smantana se poate servi cu placere alaturi de o friptura de pui pregatita la ceaun si o mamaliguta calda.
Mamaliguta se prepara foarte simplu, reteta este aici. Se pun la fiert intr-un ceaun 3 cani de apa cu ½ lingurita de sare.
Cand apa fierbe se adauga o cana de malai in ploaie si se amesteca bine compozitia
cu un facalet (sau tel) sa nu se formeze cocoloase. Mamaliga se fierbe timp de
15- 30 de minute timp in care se amesteca in ea, pana cand malaiul este bine fiert,
cand mamaliga se desprinde de pe peretii vasului si este bine legata.
Pui la ceaun cu tocanita de ciuperci si
smantana, un preparat romanesc cu un gust deosebit si o aroma apetisanta, care merge foarte bine
alaturi de o mamaliguta calda si un pahar de vin alb bun.
POFTA BUNA!
O mancare gustoasa si hranitoare!
RăspundețiȘtergere