Retete Sarailii - Reteta Sarailie Si Baclava Turceasca - Sarailii Cu Alune
Ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta subtiri
(350g)
- 300 g de nuci (alune) macinate
- 50 unt de topit sau ulei
- 500 ml de apa
- 200 g de zahar
- 1 lingura miere de albine
- 3 linguri zeama de lamaie
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
Mod de
preparare:
Sarailiile sunt niste prajituri
delicioase, dulci si insiropate cu specific turcesc, care sunt o alta varianta
a baclavalelor, dar sub o alta forma. Pentru prepararea sarailiilor avem nevoie
de foi de placinta foarte fine si subtiri, miez de nuca sau alune, sirop dulce si aromat
si… multa indemanare si rabdare. Dar va asigur, merita efortul! Miezul de nuca (sau
alune) se prajeste usor in cuptor, dupa care se piseaza sau se dau prin
masina pana cand sunt maruntite dupa gustul nostru. Se pregatesc foile de placinta.
Se desfac foile de placinta
si se taie in 4 bucati, astfel incat vom obtine 4 teancuri de foi de placinta
sub forma unui dreptunghi. Oprim un singur teanc, iar restul de foi le acoperim
cu un prosop umed ca sa nu se intareasca si sa nu se rupa pana cand se vor
folosi.
Luam o foaie de placinta si cu ajutorul unei pensule o ungem cu putin ulei. Asezam deasupra ei o alta foaie, o ungem din nou
si apoi presaram deasupra o lingurita sau doua de miez de nuca pisata sau alune pisate.
Putem pregati sarailiile din 2 sau 3 foi de placinta, dupa preferinta. Eu am
ales varianta cu 2 foi. Luam un bat de frigaruie si il asezam la margine pe
latura mai ingusta a dreptunghiului, dupa care incepem sa rulam foile pana la
capat.
Sulul astfel obtinut pe batul de frigaruie il pliem usor de la margini
spre interior, la fel ca la acordeon, dupa care scoatem batul, introducem usor
marginile in interior si obtinem astfel o sarailie. Batul are rolul de a
mentine sulul strans si a nu se desface in timpul rularii.
Procedam asemanator
cu restul foilor, avand grija sa le infasuram rapid, dupa care luam o tava de
cuptor, o ungem putin cu ulei si asezam sarailiile in tava una langa cealalta.
Ungem deasupra cu putin ulei si le introducem in cuptor sa se coaca la foc
potrivit timp de 15- 20 de minute.
Intre timp pregatim intr-un ibric siropul din apa, zahar
si il lasam sa fiarba 5 minute, pana cand devine mai consistent. Luam ibricul
de pe foc, adaugam coaja de lamaie si amestecam bine, iar dupa ce s-a mai racit adaugam mierea si zeama de lamaie obtinand siropul pentru sarailii.
Cand
sarailiile sunt gata si s-au rumenit usor, scoatem tava din cuptor si o lasam timp de 5
minute sa se raceasca, dupa care turnam jumatate din sirop peste ele, care v-a
fi foarte repede inghitit. Le lasam putin sa se racesca dupa care adaugam si
restul de sirop si introducem tava cu sarailii in frigider 2-3 ore sa stea la
rece si sa devina mai fragede si mai insiropate inainte de a le servi. Se pot orna deasupra dupa preferinta cu miez de nuca sau alune.
Sarailii, sunt foarte bune, dulci si insiropate, cu foi fragede si miez de
nuca sau alune in interior, un desert traditional turcesc care ne place foarte
mult si pe care nu-l putem refuza niciodata, chiar daca este atat de dulce. Sarailie, un desert de care nu te mai saturi!
POFTA BUNA!
Foarte bune, dulci si aromate!
RăspundețiȘtergere