Retete Sarailii Cu Nuca - Reteta Sarailie Si Baclava Turceasca Cu Nuca
Ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta (350- 400
g)
- 50 g de unt
- 1 cana de zahar
- 1 pliculet zahar vanilat
- 2 cani de apa
- 1 lamaie
- 300 g miez de nuca
- 1 ou
Mod de
preparare:
Foile de
placinta se scot cu 2 ore inainte din frigider si se lasa la temperatura camerei.
Miezul de nuca se pune intr-o tava si se prajeste putin in cuptor, iar dupa ce s-a
racit se marunteste. Intai preparam siropul pentru insiropat baclavalele sau
sarailiile. Siropul il preparam din 2 cani de apa si 1 cana de zahar pe care le
fierbem impreuna 5-10 minute, pana cand se obtine un sirop legat. Apoi se adauga arome dupa
gust: coaja de lamaie rasa, zahar vanilat si zeama de lamaie, dupa care se lasa
sa se raceasca.
Untul se topeste pe foc si apoi se lasa sa se raceasca. Pentru
prepararea sarailiilor se ia cate o foaie de placinta si si se intinde pe blatul
de lucru, dupa care se unge cu unt cu o pensula pe toata suprafata ei. Se
presara miez de nuca pe toata suprafata, se ruleaza cu ajutorul unui betisor
pana la capt si se obtine un sul. Se poate folosi o foaie sau doua foi de placinta pentru prepararea unui sul. Se strange putin sulul, se indeparteaza
betisorul si apoi se taie sulul in bucati de dimensiunea dorita.
Se unge o tava de cuptor
cu putin ulei si se aseaza sarailiile una langa alta pana cand se umple tava.
Se ung deasupra cu pensula cu putin unt, apoi se coc in cuptor la foc mediu timp de
15 minute. Cand sunt aproape gata se ung cu ou batut si se mai introduc in
cuptor 2-3 minute. Cand sunt gata se lasa putin sa se raceasca si apoi se
insiropeaza cu siropul preparat si se orneaza cu miez de nuca, fistic sau nuca
de cocos.
Sarailie cu nuca, un desert traditional turcesc, des intalnit si la noi in tara in Dobrogea.
Sarailii cu nuca, dulci si insiropate cu multa nuca binevenite oricand ne dorim un
desert foarte dulce cu o aroma specific orientala.
POFTA BUNA!
Sunt foarte delicate si bune!
RăspundețiȘtergere