Reteta Magiun De Prune - Magiun De Prune Fara Zahar - Marmelada De Prune
Magiunul de prune este un gem de prune fara zahar, preparat in special
la cuptor pentru un gust mai bun si pentru a scade si a se ingrosa mai repede. Este
un desert natural din fructe, delicios, preparat acasa fara conservanti sau altceva in afara de fructe, pe care il mananci oricand
cu placere si satisfactie. Este considerat pe buna dreptate un produs bio, un
preparat natural cu multe calitati benefice pentru organism. Cum se face un magiun de prune bun? Foarte
simplu, se prepara mai usor decat pare la prima vedere.
Singurul ingredient pe care il vom folosi sunt prunele, multe prune foarte bine coapte si sanatoase.
Prunele se pun intr-un vas cu apa rece si se lasa cateva minute, apoi se spala
bine cu multa apa, dupa care se curata de samburi. Pentru prepararea
magiunului de prune vom folosi pulpa
si coaja prunelor, pastrand astfel vitaminele,
mineralele si fibrele acestui minunat
si gustos fruct.
Prunele astfel curatate se pun intr-un ceaun sau intr-o oala cu fundul gros (dublu) si se fierb la foc mic amestecand usor din
cand in cand pana cand compozitia scade un sfert, apoi se baga la cuptor. Gemul nu se amesteca cu putere
pentru ca prunele sa ramana cat mai intregi si sa nu se terciuiasca. In legatura cu cantitatile folosite si timpul de preparare, din 4 kg de prune (cu samburi) ies 2 borcane de 800 g de magiun, iar timpul de fierbere este de 5-6 ore, in functie de consistenta magiunului.
La cuptor este bine sa se rastoarne
compozitia intr-o cratita mai intinsa pentru a fierbe mai bine, se potriveste
focul sa nu fiarba prea tare si se tine pana cand se obtine consistenata
dorita. Mie imi place magiunul mai gros deoarece il pot folosi cu succes si la prepararea prajiturilor si a gogosilor umplute care sunt foarte gustoase.
De obicei cand consistenta magiunului arata ca o smantana groasa care curge atunci
trebuie oprit focul, dar daca nu suntem siguri se poate opri focul si daca magiunul
nu este asa cum ne-am dorit se poate continua a doua zi pana cand ne reuseste.
Magiunul fierbinte se pune in borcane
sterilizate inainte, se astupa cu capace si se tine acoperit cu o patura groasa
pana cand acesta se raceste, apoi se depoziteaza in camara. Magiun
de prune, o reteta de gem pentru iarna cu o aroma si un gust aparte, un
preparat sanatos, bogat in calorii, proteine, carbohidrati si sarac in lipide.
POFTA BUNA!
Foarte bun!
RăspundețiȘtergere