Focaccia De Post Cu Ardei Ceapa Masline Si Ierburi Aromate
Focaccia, o reteta foarte populara in
italia numita paine italiana, se prepara la cuptor si seamana foarte mult cu
pizza. Este asezonata cu ulei de masline si se poate face in multe feluri, cu fel
de lel de legume, branza, carne, ierburi aromate cum ar fi rozmarinul
care da un gust si o aroma deosebita preparatului. Focaccia poate fi servita la
masa de zi cu zi inlocuind painea, ca o gustare sau sandvis, ori ca un delicios blat de pizza. Aluatul de
focaccia se prepara foarte simplu cu faina, apa, sare si ulei, este un aluat de
post asemanator cu un aluat de pizza, scovergi sau paine. Eu o sa prepar focaccia de post doar cu ceapa, ardei si masline, plus mult rozmarin. Pentru preparare avem nevoie
de 500g faina, 1 cub de drojdie (25g), 1 cana de apa (250 ml), 1 ceapa, 1 ardei
kapia, 50g masline kalamata, 50g masline normale, 3 linguri ulei de masline, 1
lingurita de bullion, 1 lingurita sos Tabasco, 1-2 linguri de rozmarin uscat, 1
lingurita de sare. Ingredientele sunt necesare pentru o tava mare (tava cuptor turcesc) de focaccia.
Cum facem o focaccia gustoasa? Foarte
simplu, facem un aluat normal de pizza. Eu asa il prepar, intr-un lighenus
dizolv drojdia in apa calduta, pun o lingura de ulei si treptat faina pana cand se
obtine un aluat elastic dar nelipicios. Luam o tava de cuptor rotunda in care o
sa coacem focaccia si o ungem bine cu ulei, in mijlocul tavii rasturnam aluatul, il ungem cu ulei si il acoperim cu lighenusul in care l-am framantat. Aluatul o sa creasca
foarte frumos si totodata o sa-si ia si ulei din tava. Cat timp aluatul e la crescut curatam ceapa si ardeiul si le taiem fideluta. Maslinele le curatam de samburi si le taiem pe jumatate.
Cand aluatul a crescut, se intoarce invers si se intinde direct
in tava apasand cu ajutorul palmelor aluatul uniform pe toata suprafata tavii, apoi cu buricele degetelor se apasa lasand mici gropite. Ungem
aluatul cu putina pasta de tomate dizolvata in putina apa, eu am pus si putin
sos Tabasco ca-mi place mai picanta, asezam rondele de ceapa si ardei peste toata suprafata, printre ele bucati de maslinele, stropim cu ulei de masline si presaram deasupra rozmarin. Se
mai poate condimenta dupa gust cu piper si sare. Se introduce tava in cuptorul
incins la 250 grade pentru 20-30 de minute, se coace pana cand este frumos rumenita. Se serveste
calda sau rece find la fel de gustoasa, este o reteta simpla cu o aroma
deosebita de rozmarin, masline si legume, o reteta de post care merge foarte
bine langa diverse salate de sezon sau orice fel de mancare.
Poate vrei sa vezi si alre retete de focaccia: focaccia cu rosii si masline, focaccia cu branza si rosii, focaccia cu ceapa si rosii, focaccia cu branza si carnaciori.
Poate vrei sa vezi si alre retete de focaccia: focaccia cu rosii si masline, focaccia cu branza si rosii, focaccia cu ceapa si rosii, focaccia cu branza si carnaciori.
Podta
Buna!
Foarte faina reteta dar omiteti sa spuneti ca aluatul elastic se obtine nu doar amestecand faina, treptat, cu apa in care s-a dizolvat drojdia, plus uleiul (si sarea), ci framantand pana obtinem un aluat ferm si neted. Importanta este si faina, preferabil de tip 650.
RăspundețiȘtergere