Ostropel Cu Piure - O Reteta Ideala Pentru Masa De Weekend
Cum facem un ostropel cu carne de pui simplu
si usor. Cum preparam o mancare gustoasa pentru masa de pranz din ostropel de
pui si piure de cartofi. O sa explic pas cu pas cum se face o reteta simpla de
ostropel, o mancare romaneasca delicioasa pe care o mananci de obicei alaturi
de familie la pranz la masa de weekend, una dintre mancarurile copilariei de
care imi amintesc cu drag intodeauna. Daca nu sti ce sa mai gatesti si te
gandesti la mancaruri cu carne, mancaruri cu sos sau mancaruri cu cartofi,
atunci prepara un ostropel cu piure si o sa-ti satisfaci toate gusturile. Ostropelul
este dupa parerea mea cel mai simplu preparat culinar romanesc usor de gatit.
Cum procedam ca sa ne iasa un ostropel
reusit cu un sos bine legat, gros si foarte gustos. Pentru preparare avem nevoie
doar de: carne de pui (copane, aripi), 2 linguri de ulei, 3 linguri de bullion,
2 lingurite de faina, 1 capatana de usturoi, 3 cani de apa si cateva
condimente: ½ lingurita de piper, ½ lingurita de boia de ardei dulce, ½
lingurita de cimbru macinat, 1 foaie de dafin, 1 lingurita de sare …iar pentru
un piure delicios avem nevoie de: cartofi, lapte, unt, sare.
Mancarea se
prepara cel mai bine intr-un ceaun dar se poate face la fel de bine si in
altceva. Pentru inceput pregatim ingredientele pentru ostropel, carnea o
curatam si o spalam, apoi o portionam, usturoiul il curatam si il taiem jumatate
rondele si cealalta jumatate bucatele mici, faina o amestecam intr-o ceasca cu
putina apa pana devine o pasta fara cocoloase.
Incingem putin ulei intr-un
ceaun si prajim inabusit carnea, o intoarcem pe toate partile si chiar daca se
lipeste nu este nici o problema, cand este gata o scoatem intr-o farfurie. In
uleiul incins cu gust de carne punem la inceput usturoiul taiat cubulete, iar
dupa 2-3 minute punem si pasta de tomate.
Bulion punem la inceput doar 2
linguri, amestecam bine compozitia iar cand incepe sa sfaraie punem si pasta de
faina si amestecam repede. Adaugam treptat apa (sau supa de carne) amestecand
continuu pana obtinem un sos legat, sau pana la consistenta dorita. Condimentam
dupa gust cu sare, piper, boia, cimbru si dafin, mai adaugam bulion daca mai
este cazul si continuam fierberea la foc mic 10 minute. Dupa acest timp gustam
si mai potrivim gustul sosului, punem bucatile de carne prajita si usturoiul
taiat rondele, adaugam si un ingredient secret care da un gust desavarsit si
este nelipsit de la orice retete de sosuri si anume 2-3 linguri de vin rosu sau
alb de calitate, mai fierbem timp de 5 minute apoi oprim focul.
Cat timp mancarii i se mai asaza gusturile
si aromele preparam piureul de cartofi care trebuie sa fie cald atunci cand se
serveste mancarea. Curatam cartofii de coaja si ii taiem cubulete mici, ii
punem intr-o craticioara cu apa cat sa-i acopere sa fiarba, iar cand incep sa
fiarba adaugam o lingurita de sare. Cand cartofii sunt fierti ii scurgem de
zeama si ii pasam bine adaugand dupa gust unt, lapte si zeama in care au fiert
cartofii. Amestecam bine pana obtinem un piure potrivit de gros, sau dupa
gustul fiecaruia mai subtire sau mai gros. Vom obtine un piure gustos facut de
noi in bucatarie, care este un preparat perfect alaturi de o mancare cu sos.
Mancarea se serveste calda, se asaza
frumos pe o farfurie 2-3 linguri de piure de cartofi, o bucata de carne alaturi
si deasupra se toarna sos. Daca cauti retete cu pui sau retete cu sos atunci fa
un ostropel si ai gasit reteta perfecta, o mancare sanatoasa, o mancare
romaneasca pe care numai la noi o gasesti!
Pofta
Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu