Retete De Racituri Si Piftii De Porc - Reteta Piftie Cu Carne De Porc
Piftie de porc, un preparat specific
Bobotezei, o mancare traditionala romaneasca nelipsita de pe masa de Craciun,
Revelion, Boboteaza si Sfantul Ioan. De obicei de Boboteaza pe langa alte mancaruri
si preparate de porc se prepara si piftia sau racitura de porc. Piftia este un
preparat culinar din grupa gustarilor reci servit si ca aperitiv, ornat cu boia
de ardei si piper macinat sau hrean in otet, este obtinut prin fierberea indelungata si
la foc mic (2-3 ore) a bucatilor de carne (pulpa, rasol, cap si picioare de
porc) cu os, sorici si cartilaje care dau un gust bun si care incheaga zeama, cu
diferite zarzavaturi si condimente pentru aroma. Piftia poate fi preparata cu
carne de porc, curcan, vitel, gasca, cocos si peste.
Eu o sa fac o piftie de porc
deoarece am oprit special ingredientele de la taierea porcului. Pentru
preparare avem nevoie de 1 rasol de porc, 3 picioare de porc, ¼ cap de porc,
putina pulpa de porc, 2 capatani de usturoi, 1 ceapa, 1 lingurita de piper
boabe, 2 lingurite de sare, 4 l de apa.
Cum facem o piftie sau o racitura
gustoasa? Foarte simplu, in primul rand parlim si curatam foarte bine carnea.
Intr-o oala punem apa suficienta la fiert si cand incepe sa fiarba adaugam
bucatile de carne si le lasam sa fiarba la foc mic acoperite cu un capac pana
cand sunt apropape fierte. Pe parcurs se aduna cu o spumiera spuma formata.
Cand carnea este aproape fiarta adaugam o ceapa si o capatana de usturoi
curatate de coaja, condimentam cu putina sare si piper boabe si continuam
fierberea pana cand carnea este bine fiarta si devine lipicioasa. Scoatem carnea cu o paleta
intr-o farfurie si o lasam sa se raceasca, apoi o alegem de oase si o
portionam in bucati potrivit de mari, sau la dimensiunea dorita. In zeama in
care am fiert carnea adaugam o capatana de usturoi curatata de coaja,
zdrobita si frecata cu sare la fel ca la mujdei, amestecam bine si cu un
polonic vanturam zeama pana cand se albeste (zeama trebuie sa fie alba). Lasam zeama vanturata timp de 30 de minute sa se linisteasca, dupa care adunam grasimea formata si o dam deoparte, potrivim gustul de sare si o strecuram printr-o strecuratoare fina de oase si usturoi. In castronele asezam dupa
gust bucati de carne si completam cu zeama, apoi lasam la rece sa se
intareasca.
Piftie de porc, o reteta de porc deosebit
de gustoasa nelipsita in deosebi cu ocazia sarbatorilor de iarna cand
temperatura de afara este mai scazuta si se prepara mult mai usor iar carnea de
porc se gaseste mai proaspata. Racituri si piftii de porc specific Bobotezei, o
reteta de mancare romaneasca pe care o mananci oricand cu placere si care merita
incercata macar cu ocazia Craciunului sau a Sfantului Ioan. Daca vrei sa trimiti felicitari si urari de Sf. Ioan citeste aici.
Pofta
Buna
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu