Cum se face cidrul de mere. Reteta de cidru de mere si metoda de preparare a
cidrului de mere este foarte simpla. Se aleg mere sanatoase si bine coapte, se
spala foarte bine si se trec prin zdrobitor. Se lasa la macerat intr-un loc
racoros timp de 12 ore si apoi compozitia se trece prin presa (teasc) obtinand astfel
sucul de mere (mustul de mere).
In compozitia ramasa (tescovina) se adauga apa, maxim
20% din cantitatea de must obtinut prin presare. Se amesteca periodic si se
lasa 24 ore la macerat, dupa care se trece iar prin presa obtinand mana a doua
a mustului.
Fermentarea mustului de mere. Se amesteca cele 2 categorii
de must (mana intai si mana a doua), se dizolva bine o cantitate de zahar in el
si se lasa la fermentat 4-6 saptamani, dupa care se trage cu un furtun vinul
limpede in sticle sau damigene si se pastreaza in locuri racoroase si fara
lumina directa a soarelui.
Procedeul este asemanator cu pregatirea si prepararea
vinului din struguri. Apa si zahar se adauga dupa preferinta, zaharul creste
valoarea alcoolului din vin. Merele cele mai bune sunt merele de toamna care
sunt mai bogate in zaharuri, dar se pot folosi la fel de bine si mere de vara
sau mere de primavara.
Din 100kg mere ies aproximativ 70l suc natural (mana intai), iar aroma cidrului se poate inbunatati printr-un adaos de plante aromatice preferate adaugate in timpul fermentarii: busuioc, ghimbir, anason, scortisoara, etc.
Din 100kg mere ies aproximativ 70l suc natural (mana intai), iar aroma cidrului se poate inbunatati printr-un adaos de plante aromatice preferate adaugate in timpul fermentarii: busuioc, ghimbir, anason, scortisoara, etc.
Prepararea cidrului intr-o gospodarie (la casa) este mult mai simpla deoarece exista spatiu suficient pentru lucru si pentru
depozitare, dar cum facem cidru in bucatarie la bloc. Si intr-o bucatarie de
bloc se poate face cidru, nu se fac cantitati mari dar suficiente pentru
consumul propriu. Nu avem zdrobitor dar o sa-l inlocuim cu masina de tocat
carne, blender, robot de bucatarie, iar presa o inlocuim cu o strecuratoare,
tifon sau cu un storcator de fructe. Este mai mult de munca si mai migalos dar
efortul merita pe deplin.
Pentru preparare vom folosi mere, zahar, lamai si apa. Zeama de lamaie
o sa dea un gust bun cidrului, o sa impiedice inegrirea (oxidarea) merelor
datorita antioxidantilor si binenteles o sa dea un plus de prospetime, vitamine
si minerale bauturii.
Pentru o reteta de cidru cat mai simpla
vom folosi 10kg mere, 5l apa, 1 cub drojdie, 1kg zahar, 4 lamai, 1 baton
scortisoara, 1 crenguta busuioc.
Cateva precizari, vom folosi vase de plastic sau inox,
din 10kg mere eu am umplut un vas de 5l cu mere pasate, iar din cantitatea de mere
mixate ies 2l suc de mere fara stoarcere. Zahar se adauga in functie de
calitatea merelor, daca folosesti mere dulci (bogate in zaharuri) atunci pui
zahar mai putin, dar daca pui zahar mai putin pierzi din taria bauturii care
trebuie sa fie intre 3-8 grade alcool.
Cum se face cidru de mere. Cum procedam, o lamaie o
taiem feliute, iar 3 lamai le stoarcem bine din care o sa folosim numai zeama
lor. Spalm bine merele, le taiem felii si le mixam la blender. Eu la fiecare
vas blender inainte de mixare am stropit merele cu 2 linguri zeama de lamaie.
Merele mixate (pulpa si suc) le-am pus intr-un recipient de sticla incapator
(borcan mare de 15kg) si am adaugat 5l de apa. Am lasat compozitia timp de 24 ore la macerat amestecand periodic deoarece merele se vor ridica deasupra.
Dupa
aceasta perioada am strecurat sucul printr-un tifon, am stors bine pulpa
merelor sa nu mai ramana pic de zeama, am dizolvat bine zaharul si drojdia in cantitatea de must de mere rezultata, am adaugat feliile de lamaie, batonul de scortisoara si crenguta de busuioc si am lasat mustul sa fiarba linistit pana cand acesta s-a limpezit,
termenul standard este de 4-6 sapatamani dar in casa o sa fiarba mult mai repede. Am tras cu un furtun bautura limpede
in sticle si le-am pastrat la frigider sau intr-un loc fara lumina.
Cidru de mere, o bautura fermentata din fructe, un vin
din fructe sanatos si foarte gustos, slab alcoolic si aromat care poate fi
servit si ca aperitiv. Este o bautura usoara si benefica pentru sanatate, plina de antioxidanti si indragita in special de femei pentru multiplele calitati si
beneficii aduse in nutritie, dieta, cura, slabire, etc.
Daca cauti retete de bauturi de casa din fructe incearca aceasta reteta.
Poate vrei sa vezi si o alta reteta de bautura medicament: socata de casa.
Daca cauti retete de bauturi de casa din fructe incearca aceasta reteta.
Poate vrei sa vezi si o alta reteta de bautura medicament: socata de casa.
Natural,benefic si recomandat tuturor.
RăspundețiȘtergere