Reteta Bomboane De Casa - Retete Dulciuri Deserturi Si Prajituri De Casa
O reteta de bomboane de casa umplute
cu ciocolata foarte usor si simplu de preparat este reteta de trufe cu martipan
si unt de arahide, un desert rafinat care merge servit cu succes cu orice
ocazie. Reteta se prepara foarte rapid, trebuie sa avem doar un frigider care
ingheata bine si multa rabdare si indemanare.
Cum facem trufe cu martipan si
unt de arahide. Pentru aproximativ 25 bomboane de ciocolata avem nevoie de: 150g martipan (pasta de migdale), 350g unt de
arahide (1 borcan), 200g ciocolata neagra (2 ciocolate), 1 lingurita unt,
samburi de migdale pentru decor, 1 ciocolata alba si 1 ciocolata cu lapte pentru glazura si
ornat.
Cateva precizari. Bomboanele se
fac la dimensiunea dorita, eu le-am taiat neregulat, de mai multe dimensiuni. Crema
de ciocolata si unt de arahide se pune la fel dupa preferinta, un strat mai
gros sau mai subtire. Fara probleme poti reduce la 70% cantitatea de unt de
arahide si ciocolata neagra, eu am vrut un strat mai gros, alege o ciocolata de calitate ca sa-ti fie mai usor.
Bomboanele sunt din ce in ce mai bune cu trecerea timpului, daca reusesc sa stea mult timp nemancate!
Bomboanele sunt din ce in ce mai bune cu trecerea timpului, daca reusesc sa stea mult timp nemancate!
Cum se prepara trufele cu martipan
si unt de arahide. Toate ingredientele se lasa la temperatura camerei cu 60
minute inainte sa ne apucam de treaba. Vom folosi o tava dreptunghiulara 16/26.
Intindem o hartie de copt si cu sucitorul modelam pe ea martipanul la
dimensiunea tavii. Asezam in tava martipanul cu tot cu foaia de copt (sub forma
unui blat), taiem si indreptam marginile daca este nevoie si ne apucam de preparat
crema de ciocolata si unt.
Cum se face crema de ciocolata cu
unt de arahide. Intr-un vas la baine marine topim ciocolata, iar cand aceasta
este topita oprim focul si adaugam untul de arahide. Amestecam bine crema si o
lasam sa se raceasca pana devine cremoasa si de consistenta unei smantani
groase care curge.
Cum se fac trufele cu martipan si
unt de arahide. Turnam crema de unt si ciocolata peste foaia de martipan, nu
nivelam cu lingura ca sa nu ramana urme deasupra, lasam crema sa se aseze
singura miscand si inclinand tava, apoi o dam la rece pentru 2-3 ore sau
mai mult. Cu cat sta mai mult la frigider cu atat o sa lucram mai usor cu ea dupa
aceea, sfatul meu este sa nu va grabiti.
Cand crema este bine intarita scoatem
prajitura din tava (acum seamana cu o prajitura), desprindem hartia de copt de
pe margini si cu un cutit mare de bucatarie o taiem pe jumatate formand doua
parti egale. Asezam bucatile una peste alta si le presam usor ca sa se lipeasca bine
una de alta. Am obtinut o prajitura cu doua blaturi de martipan (unul jos si
unul la mijloc) si doua randuri de crema de ciocolata pufoasa. O asezam pe o
tava (tot pe hartie de copt) si o pastram la rece cat timp preparam glazura de
ciocolata.
Cum se face glazura de ciocolata.
Glazura se prepara tot la baine marine unde se topeste ciocolata (nu se fierbe),
se adauga si putin unt ca sa fie mai legata crema si mai maleabila si sa ne dea suficient timp sa lucram cu ea. Eu am folosit o ciocolata cu lapte si ½ ciocolata alba.
Daca ciocolata nu este prea cremoasa si nu vrea sa se lege
se poate adauga 1 lingurita de lapte, iaurt sau smantana, se amesteca pana se obtine o crema de ciocolata. Cand ciocolata este topita si cremoasa se ia de pe foc si
se lasa sa se raceasca dar nu de tot ca se intareste, trebuie sa curga.
Cum se orneaza bomboanele de
ciocolata. Scoatem de la rece prajitura de martipan si cu un cutit lung de
bucatarie taiem prajitura mai intai in felii si apoi in patrate sau
dreptunghiuri dupa preferinta. Poti face bombonele de dimensiunea 2/2, 2/3,
3/3, 3/4, etc.
Punem castronelul cu glazura alaturi si luam pe rand cate o
bomboana si o inmuiem in glazura, apoi o scurgem putin si o asezam inapoi pe hartia de copt. Ne miscam
repede deoarece bomboanele se pot topi si glazura se poate intari. Cand am
terminat toate bomboanele de ornat le pastram la rece pana cand glazura se
intareste (10 min).
In glazura ramasa adaugam
ciocolata alba si o topim la baine marine, apoi stropim bomboanele sau le ornam
dupa gust si imaginatie, pe bomboane lipim daca vrem cate un sambure de
migdala. Pastram trufele la rece peste noapte iar a doua zi le putem aseza in
platou.
Trufe cu martipan si unt de arahide, delicioase, dulci si rafinate cu un gust minunat de martipan, ciocolata si migdale, praline preferate pentru ocazii speciale, dulci si elegante. Daca cauti retete de bomboane incearca aceasta reteta de bomboane cu crema.
Pofta Buna!
Pofta Buna!
Ceva mai multa dexteritate si migala mi-ar trebui mie ,dar cred ca merita sa incerc sa obtin delicioasele bombonele.Felicitari pentru reteta!
RăspundețiȘtergere