Retete De Mancare Greceasca Reteta Gyros De Casa Cu Porc
Cine a fost in Grecia a mancat cu
siguranta Gyros, o reteta de mancare traditionala greceasca, un fel principal
foarte gustos si consistent. Ce contine gyros, cu ce poti face gyros de casa, poti
pune carne de pui, porc, vita, miel, ceapa, rosii, cartofi prajiti sau copti, sos tzatziki si
salata. Poti servi gyros la farfurie sau in lipie sau tortilla ca pe o
delicioasa shaorma. Mai ai nevoie si de un condiment gyros pe care il poti
prepara foarte simplu si acasa.
Cum se face gyros. In primul rand
facem un mix de condimente, dam printr-o rasnita condimentele clasice: 1 lingurita
sare grunjoasa, 1 lingurita boia de ardei dulce, 1 lingurita piper negru si 1
lingurita oregano. Dar mai putem adauga deoarece o reteta reinterpretata este
mai speciala: usturoi, rozmarin, chimion, maghiran, cimbru si dafin. Facem o
pulbere din toate condimentele si le pastram intr-un recipient cu capac.
Acum pregatim carnea. Carnea o
putem face la tigaie sau la cuptor, se alege varianta preferata. Carnea o ungem
cu ulei de masline si o condimentam cu mixul de condimente preparat anterior si o
pastram la rece minim 2 ore, apoi o taiem fasii si o frigem la tigaie pana
prinde culoare fara insa s-o uscam.
Asta este varianta mai simpla si mai
rapida, dar eu am sa fac acum varianta la cuptor, am transat o bucata de muschi
de porc ca pentru rulada, l-am lasat 2 ore sa prinda gust uns cu ulei de
masline si condimente, apoi l-am umplut cu fasii de piept de porc si l-am rulat
sul, l-am legat cu ata si l-am dat la cuptor pentru 60 minute la 160
grade celsius. Rulada am intors-o periodic ca sa se rumeneasca pe toate partile.
In acest timp am pregatit
celelalte ingrediente, ceapa am taiat-o rondele subtiri, cartofii i-am prajit
la tigaie, rosiile le-am taiat felii, am mai preparat un delicios sos tzatziki indispensabil
preparatului si o salata verde cu ceapa si ridichii. Cand rulada a fost gata am
lasat-o 5 minute sa rasufle dupa care am taiat-o fasii pe un fund de bucatarie.
Am uns o lipie cu sos tzachiki, in mijloc am mai pus o lingura plina de sos dupa
care am pus pe rand bucati de carne, cartofi, rondele de ceapa, felii de rosii,
am presarat putina sare si piper si am rulat lipia ca pe o shaworma.
Gyros se serveste cald, la masa de pranz sau cina cu sos tzatziki din belsug si o bere rece, fiind deosebit de gustos si aromat. Giros este un fel principal al bucatariei grecesti foarte indragit de toata lumea pe care nu-l poti refuza si pe care-l poti prepara foarte usor si acasa. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu