In fiecare an de Pomenirea
Mortilor la Mosii de vara se obisnuieste sa se imparta obligatoriu vase (cani, castronele, farfurioare, etc), iar in ele se impart cirese si indragitul orez
cu lapte, un desert dulce foarte gustos si aromat pe care copii il adora, desertul copilariei noastre!
Orezul cu lapte il poti face dupa
preferinta mai legat asemanator cu un pilaf sau cu mai mult lapte si il poti
servi cu scortisoara, caramel, dulceata, stafide, fructe, etc. Dar indiferent cum
il preferi modul de preparare ramane acelasi, urmareste reteta mea pentru un orez cu lapte reusit.
Ingrediente
- 2l lapte de casa (vaca, oaie, capra, soia)
- 2 cesti orez cu bobul rotund (300g)
- 4-5 linguri zahar tos (dupa gust)
- 2 pliculete zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie mare
- 1 varf lingurita sare
Mod de preparare
Laptele proaspat se pune la fiert
cu un praf de sare, iar cand acesta incepe sa fiarba se adauga orezul si se
amesteca bine la inceput ca sa nu se lipeasca. Orezul se fierbe la foc potrivit pana cand este aproape fiert, apoi se
adauga zaharul, coaja de lamaie si vanilia.
Dupa inca cateva clocote se opreste focul si se lasa sa se umfle. La final cand orezul este caldut se potriveste daca mai este nevoie gustul de dulce si consistenta lui picurand lapte pana cand este perfect. Pentru un orez cu lapte perfect se adauga cu 5 minute inainte ca acesta sa fie gata zaharul, lamaia si vanilia.
Orezul se pastreaza la rece si este foarte bun atat cald cat si rece. Il poti orna dupa preferinta si imaginatie cu scortisoara macinata, dulceata de fructe de padure, zahar caramel, fucte la gratar, etc, iar pentru impartit se pune orezul intr-o cana iar de toarta se leaga un buchetel de cirese. Incearca daca-ti place ciocolata si orez cu lapte si cacao.
Pofta Buna!
Cateva idei pentru servire exceptand clasica scortisoara
Frigarui de fructe
Se aleg cateva capsuni de aceeasi marime, se mai taie cuburi de mar si ananas de marimea capsunilor si se infig pe o tepuse. Se pudreaza cu zahar tos si se frig 3-4 minute pe gratarul incins doar cat sa prinda culoare pe toate partile. Se orneaza vasul cu orez cu lapte cu fructele coapte. O reteta de frigarui cu fructe este si aici.
Crema caramel
Se topesc 3 linguri de zahar intr-o tigaie si cand acesta prinde culoare se stinge cu 2 linguri de coniac, apoi se pun 4-5 linguri de smantana pentru gatit si se fierbe cateva minute, pana cand continutul devine cremos. Se decoreaza cu acest sos caramel cat este cald orezul cu lapte.
Dupa inca cateva clocote se opreste focul si se lasa sa se umfle. La final cand orezul este caldut se potriveste daca mai este nevoie gustul de dulce si consistenta lui picurand lapte pana cand este perfect. Pentru un orez cu lapte perfect se adauga cu 5 minute inainte ca acesta sa fie gata zaharul, lamaia si vanilia.
Orezul se pastreaza la rece si este foarte bun atat cald cat si rece. Il poti orna dupa preferinta si imaginatie cu scortisoara macinata, dulceata de fructe de padure, zahar caramel, fucte la gratar, etc, iar pentru impartit se pune orezul intr-o cana iar de toarta se leaga un buchetel de cirese. Incearca daca-ti place ciocolata si orez cu lapte si cacao.
Pofta Buna!
Cateva idei pentru servire exceptand clasica scortisoara
Frigarui de fructe
Se aleg cateva capsuni de aceeasi marime, se mai taie cuburi de mar si ananas de marimea capsunilor si se infig pe o tepuse. Se pudreaza cu zahar tos si se frig 3-4 minute pe gratarul incins doar cat sa prinda culoare pe toate partile. Se orneaza vasul cu orez cu lapte cu fructele coapte. O reteta de frigarui cu fructe este si aici.
Se topesc 3 linguri de zahar intr-o tigaie si cand acesta prinde culoare se stinge cu 2 linguri de coniac, apoi se pun 4-5 linguri de smantana pentru gatit si se fierbe cateva minute, pana cand continutul devine cremos. Se decoreaza cu acest sos caramel cat este cald orezul cu lapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu