Cum
se face musaca greceasca cu vinete si cartofi. Au aparut cartofii noi si
vinetele romanesti si este pacat sa nu prepari o musaca cu carne la cuptor in
stil grecesc. Ce este mai bun decat o mancare de casa? Ingredientele sunt
pentru o craticioara cu diametrul de 24cm, aproximativ 6 portii de mancare.
Ingrediente
umplutura
- 1 kg carne de vita, porc sau amestec
- 3 cepe
- 3 catei de usturoi
- 400g rosii cuburi sau 2 linguri bulion
- 3 linguri ulei
- 150ml vin alb
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- ½ lingurita piper macinat
- ½ lingurita cimbru
- ½ lingurita oregano
- ½ lingurita boia de ardei dulce
- ½ lingurita patrunjel uscat
- ½ lingurita marar uscat
Ingrediente
straturi
- 2 vinete mari
- 2 cartofi mari
- 3 linguri branza rasa
- 100ml ulei pentru prajit
- 1 lingurita sare
Ingrediente
bechamel
- 70g unt
- 2 linguri faina
- 250 ml iaurt sau lapte
- 3 linguri branza rasa
- 2 oua
- sare si piper dupa gust
Mod
de preparare musaca
In
primul rand ne ocupam de vinete, le spalam si le taiem felii groase de 1cm,
apoi le pudram cu sare si le punem intr-o sita sa se scurga de zeama amara.
Acum
preparam sosul bechamel pe care eu o sa-l fac cu iaurt deoarece imi place mai
mult decat cel cu lapte. Intr-o tigaie am topit untul si am adaugat faina
amestecand continuu.
Am tinut faina 1 minut pe foc apoi am turnat iaurtul si am amestecat pana cand sosul s-a legat, am pus branza rasa pe razatoarea fina iar dupa inca un minut am oprit focul.
Cand compozitia s-a mai racit am adaugat 2 oua si am amestecat bine. In poze o sa se vada branza rasa mare, cel mai bine este sa fie rasa fin iar compozitia finala trebuie sa semene cu o ciulama.
Am tinut faina 1 minut pe foc apoi am turnat iaurtul si am amestecat pana cand sosul s-a legat, am pus branza rasa pe razatoarea fina iar dupa inca un minut am oprit focul.
Cand compozitia s-a mai racit am adaugat 2 oua si am amestecat bine. In poze o sa se vada branza rasa mare, cel mai bine este sa fie rasa fin iar compozitia finala trebuie sa semene cu o ciulama.
Acum
pregatim umplutura pentru musaca sau sosul de carne. Incingem putin ulei intr-o
tigaie si calim la inceput ceapa cu un praf de sare, cand ceapa devine
sticloasa adaugam carnea tocata si amestecam.
Cand carnea isi schimba culoarea punem condimentele, rosiile si vinul, fierbem aproximativ 30 minute sau pana cand compozitia este consistenta, carnea facuta si fara zeama. Eu am folosit bulion pentru a prepara mai repede, dar rosiile dau un gust mai bun.
O sa iasa o umplutura de carne foarte aromata si gustoasa. Daca se pune pasta de tomate in loc de rosii atunci se picura si putina apa (50ml).
Cand carnea isi schimba culoarea punem condimentele, rosiile si vinul, fierbem aproximativ 30 minute sau pana cand compozitia este consistenta, carnea facuta si fara zeama. Eu am folosit bulion pentru a prepara mai repede, dar rosiile dau un gust mai bun.
O sa iasa o umplutura de carne foarte aromata si gustoasa. Daca se pune pasta de tomate in loc de rosii atunci se picura si putina apa (50ml).
Acum
pregatim straturile care vor fi 2 de vinete si unul de cartofi. Curatam
cartofii si ii taiem felii apoi ii prajim la tigaie pana prind culoare. La fel
procedam si cu feliile de vinete pe care le scurgem mai intai de zeama apoi le
frigem la tigaie. Scoatem totul pe servetele sa soarba surplusul de ulei.
Asezam
intr-o craticioara sau tava de cuptor in primul rand un strat de vinete
prajite, apoi rasturnam jumatate din compozitia de carne si nivelam frumos.
Peste stratul de carne punem un strat de cartofi prajiti apoi restul de carne si terminam cu ultimul strat tot de vinete.
Turnam sosul bechamel deasupra si il intindem peste tot apoi presaram branza rasa.
Dam tava la cuptor pentru 60 minute la 180 grade, la final mai putem presara putin cascaval deasupra.
O lasam 30 minute sa se mai raceasca si pentru a o putea taia mai bine, servim musacaua calda sau rece cu salata, iaurt, muraturi, castraveti si gogosari murati.
Peste stratul de carne punem un strat de cartofi prajiti apoi restul de carne si terminam cu ultimul strat tot de vinete.
Turnam sosul bechamel deasupra si il intindem peste tot apoi presaram branza rasa.
Dam tava la cuptor pentru 60 minute la 180 grade, la final mai putem presara putin cascaval deasupra.
O lasam 30 minute sa se mai raceasca si pentru a o putea taia mai bine, servim musacaua calda sau rece cu salata, iaurt, muraturi, castraveti si gogosari murati.
Retete moussaka, o reteta traditionala greceasca, gustoasa si parfumata care te duce cu
gandul la Grecia si la bucataria greceasca traditionala.
Pofta
Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu