Cum
se face cel mai bun aluat de post pentru galuste sau gomboti urmareste reteta
mea. Ceva dulce si un desert de vara delicios sunt gombotii sau galustele cu
fructe, in cazul de fata prune, piersici si caise …dar poti folosi orice alt fruct
iti place. Reteta se face foarte simplu iar ingredientele sunt pentru 25
gomboţi suficienti sa umpli un platou maricel.
Ingrediente aluat gomboti
- 1kg cartofi albi
- 80ml ulei
- ½ lingurita sare
- 200g faina
- 5 linguri cu varf gris
- 1 piersica mare
- 7 prune
- 7 caise
- 1 praf de sare
Ingrediente
pudrat
- 300g pesmet
- 50ml ulei
- 3 linguri zahar tos
- 2 lingurite scortisoara
Mod
de preparare
Cartofii
se curata de coaja, se spala si se taie felii, apoi se pun la fiert in apa cat
sa-i acopere cu ½ lingurita sare. Fructele se spala si se lasa sa se usuce.
Cat timp cartofii fierb se pregateste pesmetul care se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins si se amesteca repede sa nu se arda, se tine pe foc timp de 5 minute amestecand continuu, apoi se opreste focul. Pesmetul se lasa sa se raceasca, apoi se adauga scortisoara si zahar si se amesteca.
Cat timp cartofii fierb se pregateste pesmetul care se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins si se amesteca repede sa nu se arda, se tine pe foc timp de 5 minute amestecand continuu, apoi se opreste focul. Pesmetul se lasa sa se raceasca, apoi se adauga scortisoara si zahar si se amesteca.
Cum se face un aluat de gomboti reusit, cand
cartofii sunt gata se scurg de zeama si se piseaza bine ca la piure, se adauga
cantitatea de ulei si se amesteca bine pana devin ca o pasta.
In compozitia de cartofi se adauga un praf de sare si se incorporeaza treptat faina si grisul, compozitia finala trebuie sa fie bine legata dar nu foarte tare, maleabila si putin lipicioasa.
In compozitia de cartofi se adauga un praf de sare si se incorporeaza treptat faina si grisul, compozitia finala trebuie sa fie bine legata dar nu foarte tare, maleabila si putin lipicioasa.
Se
pune o cratita intinsa cu apa suficienta si 1 lingurita de sare sa fiarba.
Fructele se curata de samburi si se lasa intregi, piersica se taie bucati de
marimea caiselor si a prunelor.
Se
ia din aluat cu mana o cantitate putin mai mare decat cea a fructelor si se
imbraca fiecare fruct cu aluat, se trec palmele prin faina si se rotunjesc galuştile in palme si se pun apoi pe blatul de
lucru presarat cu faina.
Cand apa fierbe se pun galunstele sa fiarba timp de 15 minute la foc mediu, ele se vor ridica deasupra apei singure, nu se pun inghesuite si nici nu se amesteca in timpul fierberii.
Dupa acest timp se scot cu o spumiera direct in tigaia cu pesmet, se tavalesc si se pudreaza bine. Se servesc calde dar si reci sunt minunate, se pastreaza la rece deoarece se acresc foarte repede.
Galusti cu prune, un desert de post minunat cu un miez moale si pufos in care se ascunde un fruct dulce si zemos, iar deasupra presarate din belsug cu un strat gros de pesmet crocant, dulce si aromat.
Gomboti cu prune, caise si piersici un desert de casa de care te vei bucura mancand si nu te vei satura prea usor.
Cand apa fierbe se pun galunstele sa fiarba timp de 15 minute la foc mediu, ele se vor ridica deasupra apei singure, nu se pun inghesuite si nici nu se amesteca in timpul fierberii.
Dupa acest timp se scot cu o spumiera direct in tigaia cu pesmet, se tavalesc si se pudreaza bine. Se servesc calde dar si reci sunt minunate, se pastreaza la rece deoarece se acresc foarte repede.
Galusti cu prune, un desert de post minunat cu un miez moale si pufos in care se ascunde un fruct dulce si zemos, iar deasupra presarate din belsug cu un strat gros de pesmet crocant, dulce si aromat.
Gomboti cu prune, caise si piersici un desert de casa de care te vei bucura mancand si nu te vei satura prea usor.
Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu