O
gustare minunata este urmatoarea reteta de clatite cu faina de hrisca traditionale franceze numite clatite bretone, clatite bretagne (breton pancakes). O numesc gustare deoarece eu am sa fac clatite umplute cu oua, snitele, branza si varza dulce, dar poti pune orice iti place sau o poti servi si ca desert cu o umplutura dulce (fructe, gem, dulceata, ciocolata, inghetata). Ingredientele sunt pentru 15-18 clătite, depinde de marimea si grosimea lor, eu le-am prajit intr-o tigaie de 26cm.
Ingrediente
- 3 oua
- 400g faina de hrisca sau amestec
- 500ml apa
- 250ml lapte
- ½ lingurita sare
- ulei sau unt pentru uns tigaia
- branza, cascaval, oua, sunca, salata pentru umplutura
Mod
de preparare
Compozitia
clatitelor se face exact ca o compozitie clasica de clatite numai ca in cazul
de fata aluatul o sa stea minim 2 ore la frigider inainte de prepararea clatitelor. Se face compozitia de clatite astfel: se bat ouale cu ½ lingurita sare, se adauga
treptat apa si laptele, iar la final se incorporeaza treptat faina. Se lasa
compozitia la rece timp de 2 ore apoi se amesteca din nou foarte bine.
Daca optam pentru varianta cu faina amestec atunci amestecam faina de hrişcă cu faina de grau alba sau integrala inaintea prepararii aluatului.
Daca optam pentru varianta cu faina amestec atunci amestecam faina de hrişcă cu faina de grau alba sau integrala inaintea prepararii aluatului.
Se
incinge o tigaie si se unge cu ulei sau unt, apoi se toarna un polonic de aluat de clatite si se roteste tigaia astfel incat aluatul de clatite sa acopere tot fundul
tigaii.
Cand clatita este intarita se adauga umplutura dupa gust: oua, sunca, cascaval, rosii, salata, varza, etc.
Se tine la foc mediu pana cand albusul oului este facut, apoi se pune clatita pe o farfurie si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper, se impaturesc marginile clatitei si se serveste imediat cat este calda.
Daca optam pentru un desert atunci coacem clatita pe ambele parti, o scoatem pe o farfurie intinsa si o ungem cu gem, dulceata, branza dulce, sos de ciocolata sau inghetata, o rulam si o servim imediat. La fel si clatita o poti face dupa gust mai rumena sau mai putin rumena.
Alte retete de clatite: clatite cu zer, clatite brasovene, clatite umplute la cuptor, tort de clatite, clatite pufoase.
Cand clatita este intarita se adauga umplutura dupa gust: oua, sunca, cascaval, rosii, salata, varza, etc.
Se tine la foc mediu pana cand albusul oului este facut, apoi se pune clatita pe o farfurie si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper, se impaturesc marginile clatitei si se serveste imediat cat este calda.
Daca optam pentru un desert atunci coacem clatita pe ambele parti, o scoatem pe o farfurie intinsa si o ungem cu gem, dulceata, branza dulce, sos de ciocolata sau inghetata, o rulam si o servim imediat. La fel si clatita o poti face dupa gust mai rumena sau mai putin rumena.
Alte retete de clatite: clatite cu zer, clatite brasovene, clatite umplute la cuptor, tort de clatite, clatite pufoase.
Pofta
Buna!
Stiu cat este de sanatoasa hrisca oricum ar fi pregatita si de aceea voi incerca si eu aceasta reteta cu care sincer mai surprins!
RăspundețiȘtergere