O
mancare traditionala romaneasca cu un gust foarte bun specific bucatariei
romanesti este tocanita de purcel sau toanita cu carne de porc. Este o mancare
taraneasca care se prepara la ceaun si este servita obligatoriu cu mamaliga, o
tuica si un vin bun.
Cum
se face acest preparat romanesc urmareste reteta mea, pentru 4-5 portii sunt
necesare urmatoarele ingrediente:
-un
kg carne de porc (ceafa, coaste)
-o
lingura untura de porc
-o
ceapa rosie
-o
ceapa galbena
-un
ardei gras galben
-un
ardei capia rosu
-un
cartof mic (optional)
-o
rosie
-un catel de usuroi
-o
lingura pasta de tomate
-vin
alb demisec (100ml)
-o
cana de apa (200ml)
-sare,
piper, dafin, cimbru si boia dupa gust
-marar
si patrunjel verde
Mod
de preparare
Mancarea
se face foarte simplu si usor in aproximativ 45 minute, iar pentru reusita gustului se aleg
produse romanesti, se cumpara atat carne de porc crescut in gospodarie cat si
legume de tara. Carnea cea mai buna este ceafa de porc dar se pot pune si
coaste de porc care sunt si mai bune.
Cum
se procedeaza, in primul rand se pregatesc toate ingredientele, legumele se curata,
se spala si se taie astfel: ceapa se toaca marunt, ardeii se taie cubulete
mici, usturoiul se toaca marunt, verdeata se toaca marunt, cartoful se taie
cubulete mici, carnea se taie cuburi de grosimea a doua degete. Cartoful eu il
pun doar pentru gust si pentru sos, el o sa se sfarame prin fierbere si o sa dea un plus de consistenta sosului.
Se
incinge putina untura intr-un ceaun si se prajeste la foc tare foarte putin carnea, se pun
bucatile de carne si se amesteca rapid doar pana cand se albeste si i se inchid
porii, astfel ea va ramane suculenta chiar si dupa fierbere.
Se presara putina sare peste ea si se amesteca, iar cand s-a albit bine se scoate cu o spumiera intr-un castron. Sa nu mai aud niciun bucatar inteligent cu precizarea ca sare se pune numai dupa prepararea carnii ca-l invit la o tocana de porc asa cum se face acasa in Romania si nu pe alta planeta.
Se presara putina sare peste ea si se amesteca, iar cand s-a albit bine se scoate cu o spumiera intr-un castron. Sa nu mai aud niciun bucatar inteligent cu precizarea ca sare se pune numai dupa prepararea carnii ca-l invit la o tocana de porc asa cum se face acasa in Romania si nu pe alta planeta.
In grasimea ramasa se pune ceapa si se caleste si ea cu un praf de sare pana devine sticloasa, se stropeste cu putin vin iar apoi la intervale de doua minute se adauga pe rand ardeii taiati cubulete mici, rosia si usturoiul taiati fin, optional cartoful taiat mic, vinul, bulion si toate condimentele si plantele aromatice in afara de verdeata care se pune la final.
Se amesteca bine si se adauga carnea, se completeaza cu apa pana la nivelul carnii si se fierbe inabusit timp de 30 minute cand se descopera ceaunul si se mai lasa 5 minute si fara capac, pana cand se formeaza un sos legat si gustos.
Se gusta si se potriveste gustul de sare, se pune verdeata si se opreste focul. Este un fel de mancare principal, tocănița se serveste calda cu mamaliguta sau pentru mofturosi cu paine de casa. Tocana de porc este o mancare cu sos, un preparat din bucataria romaneasca care trebuie incercat, o reteta din batrani care nu trebuie uitata. Alte retete cu porc si aici sau retete de tocanite aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu