Mancare
de varza cu carne de porc, un fel de mancare gustos din bucataria romaneasca, o varza
calita la cuptor cu foarte mult gust, un preparat delicios foarte simplu si
usor de facut din varza dulce si oase de porc. Cum facem cozi de porc cu varza urmareste reteta urmatoare.
-carne
de porc (cozi de porc, sira de porc, carne de porc cu os)
-1
varza dulce mare (3 kg)
-2
linguri untura de porc
-1
ceapa mare
-1
ardei capia rosu
-1
ardei iute
-3 linguri pasta de tomate
-1
cana de bors (200 ml)
-1
legatura de marar verde
-sare,
piper, boia, cimbru, dafin dupa gust
Mod
de preparare
Carnea
de porc se parleste la flacara aragazului in special pe partea cu sorici, apoi
se spala sub jet de apa rece si se portioneaza. Cea mai buna carne pentru varza este cea cu os, eu am pus sira spinarii cu multa carne pe ea si cozi de porc. Se incing doua linguri de untura intr-un ceaun sau
o tigaie incapatoare si se prajesc cateva minute bucatile de carne pana li se inchid
porii, incep sa lase grasime si prind culoare, apoi se scot intr-un castron.
Varza
se curata de frunzele exterioare, se spala si se taie pe jumatate, apoi cu un
cutit bine ascutit se taie fideluta. Varza taiata astfel se framanta usor pe blatul
de lucru in maini cu putina sare ca sa-si micsoreze volumul.
Ceapa si ardeii se curata, se spala si se taie ceapa marunt iar ardeii fideluta.
Ceapa si ardeii se curata, se spala si se taie ceapa marunt iar ardeii fideluta.
In
grasimea ramasa dupa prajirea carnii se pune intai la calit ceapa cu putina
sare pana devine sticloasa, se adauga apoi ardeiul capia si ciusca iute, iar
dupa cinci minute se pune treptat varza pana incape toata in ceaun si se micsoreaza in
volum. Se pune apoi bulion, bors si toate condimentele si plantele aromatice si se
amesteca bine.
Dupa
cateva clocote se rastoarna continutul intr-o tava incapatoare, se pun bucatile
de carne prajita deasupra si se introduc usor in varza, apoi se da tava la cuptor
pentru 40 minute la 220 grade.
Dupa acest timp se scoate tava din cuptor, se
adauga mararul tocat marunt si se amesteca bine in varza, se intorc si bucatile de
carne invers si se da tava la cuptor pentru inca 15 minute, sau pana cand mancarea se
rumeneste frumos deasupra.
Varza
se serveste calda cu mamaliguta sau cu paine de casa, o ciusca iute si un pahar
de vin bun. Incearca si ciorba de cozi de porc aici, alte retete cu varza aici sau retete cu porc aici.
Pofta
Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu