Retete Culinare Sarmale De Porc In Foi De Varza Murata Reteta Sarmale In Cuib Traditionale
Ingrediente sarmale de porc in foi de varza murata
- 1kg carne de porc
- 50g sunca afumata
- 3 cepe potrivite
- 3 linguri orez
- 3 linguri bulion
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita sare
- ½ lingurita cimbru macinat
- 1 lingurita piper macinat
- 1 crenguta cimbru
- 2 cesti cu zeama de varza
- 4 cesti apa
- 2 verze murate
Mod de
preparare sarmale de porc in cuib
Carnea de porc se toaca prin masina de tocat. Ceapa se curata si se taie marunt. Sunca se taie feliute. Intr-o craticioara se
pregateste umplutura pentru sarmale. Se pune putin ulei la incins, se adauga doua feliute de sunca afumata taiata bucatele, ceapa cu un praf de sare si se calesc
impreuna stropind din cand in cand cu putina apa pana cand ceapa este patrunsa si devine sticloasa. Se
adauga apoi carnea tocata si se amesteca bine, apoi se adauga pasta de tomate, iar
dupa cinci minute se adauga si orezul. Se amesteca bine compozitia, se adauga jumatate ceasca
de apa, se mai dau cateva clocote, se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si
cimbru si se lasa compozitia de sarmale sa se raceasca. Trebuie sa se tina cont
ca se va adauga si zeama de varza, deci in compozitie nu trebuie adaugata prea
multa sare. Cum se pune varza la murat citeste aici.
Cat timp umplutura sarmalelor se raceste,
se pregatesc foile de varza. Dintr-o varza se aleg foi mai micute pentru
sarmale, foaia de varza murata se alege de cotor, se taie pe jumate, iar apoi
inca o data pe jumatate (depinde de marimea foilor de varza). In fiecare foita de varza se pune cate o lingurita plina de
compozitie, se infasoara sarmalele inchizand marginile in interior, dupa care se
asaza pe o farfurie.
Din cealalta varza acra se lasa foile intregi
pentru invelitul sarmalelor in cuib. Se pregateste o cratita in care o sa fierbem
sarmalele, iar pe fundul ei se aseaza un strat de varza murata tocata. Se intinde o
foaie de varza si se alege de partea cotoroasa. In fiecare foaie de varza se
asaza frumos dupa preferinta 4-5 sarmalute, o bucatica de sunculita afumata si o crenguta
mica de cimbru. Se infasoara sarmalele in foaia de varza si se asaza cuibul de sarmale in cratita
peste varza tocata. Se continua asemanator pana cand se termina compozitia. Pentru un gust
mai deosebit, ar trebui ca in fiecare cuib cu sarmale sa se puna doua feluri de
sarmale, sarmale de vita si sarmale de varza si ideal ar fi sa fie pregatite
intr-un vas de lut. Cuiburile cu sarmale se acopera cu 2-3 foi de varza
murata, se adauga zeama de varza si apa cat sa le acopere si se fierb la foc
mic timp de 30-40 minute.
Sarmale in cuib, o reteta de sarmale traditionala
romanesti de pe plaiurile Bucovinei, foarte bune si gustoase, cu un miros
imbatator de zeama de varza, carne de porc si afumatura. Sarmale, sarmale de porc delicioase, nelipsite de la mesele de Craciun, Paste sau alte sarbatori sau
ocazii festive. Mirosul de sarmale si cozonac ne aduc mereu aminte cu placere de
farmecul sarbatorilor petrecute alaturi de cei dragi in sanul familiei. Pofta Buna!