Placinta Cu Spanac De Post - Retete Placinta De Spanac
Ingrediente
placinta:
- 500 g de faina
- 250 ml de apa
- 50 g drojdie de bere (2 cuburi)
- 1 lingurita de zahar
- ½ lingurita de sare
- 100 ml de ulei
- 1 kg de spanac proaspat
- 4 cepe
- 1 lingurita de sare
- ½ lingurita boia de ardei iute
piper
- ½ lingurita de piper
Mod de
preparare:
Aluatul este asemanator cu cel preparat
pentru placinta cu urzici si se prepara din 500 g faina, 250 ml apa, 100 ml
ulei si 50 g drojdie. Reteta de aluat de placinta este foarte simpla si se face
foarte usor si repede: intr-un castron se pune drojdia faramitata impreuna cu
putin zahar. Apa calduta se amesteca cu ulei apoi se pune peste drojdie si se
amesteca pana cand drojdia se dizolva bine. Se adauga faina, sare si se incepe sa se
framante pana cand se obtine un aluat elastic, consistent care nu se mai
lipeste de maini. Se pune aluatul la crescut in castron, se presara cu putina
faina deasupra si se acopera cu un prosop dupa care se lasa sa creasca la loc
calduros pana cand creste si isi dubleaza volumul.
Umplutura pentru placinta se prepara astfel: spanacul se curata de codite, se pune in
chiuveta si se spala cu multa apa rece, apoi se scoate intr-o sita si se lasa
sa se scurga de apa. Intr-o cratita se pune putina apa cu sare la fiert, iar cand
apa a dat in clocot se adauga spanacul si se lasa sa se opareasca 5- 10 minute.
Se scoate apoi intr-o sita si se lasa sa se scurga de zeama si sa se raceasca
putin.
Dupa ce s-a mai racit spanacul se toaca marunt. Ceapa se curata de
coaja, se spala si se taie marunt apoi se caleste in putin ulei, iar dupa ce
s-a inmuiat se adauga spanacul si se mai lasa inca 5 minute pe foc, dupa care
se condimenteaza dupa gust cu sare, boia de ardei si piper si se lasa compozitia sa se raceasca.
Cand aluatul a crescut se presara putina
faina pe masa si se mai framanta putin apoi se imparte aluatul in doua. Fiecare bucata de coca se modeleaza sub forma unei bile care apoi se intinde cu vergeaua de
dimensiunea tavii de cuptor. Se unge o tava rotunda de cuptor cu putina margarina apoi se
pune prima foaie de aluat. Se intinde peste aluat umplutura de spanac si ceapa,
apoi se acopera cu cea de-a doua foaie de aluat.
Se inteapa aluatul cu
furculita si se introduce in cuptorul preincalzit sa se coaca aproximativ 40 de
minute, pana cand placinta de post cu spanac si ceapa se rumeneste frumos. Dupa ce placinta cu spanac este coapta
se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca pentru a se putea taia frumos dupa
preferinta in patrate sau romburi.
Placinta de spanac, o placinta gustoasa si
consistenta, foarte hranitoare si sanatoasa care se prepara mai ales primavara
in timpul postului, atunci cand organismul are mai multa nevoie de vitamine si minerale, in special fier. Placinta cu spanac de post, o reteta de post preparata acasa
cu un gust deosebit.
POFTA BUNA!