Retete Culinare Pastrama Romaneasca Din Carne De Porc Facuta Acasa Reteta Traditionala
Cum
facem simplu si usor acasa o pastrama de porc gustoasa, aromata si suculenta, ideala
pentru un gratar sau grill servit alaturi de familie si de cei dragi, prajita la tigaie sau
preparata la cuptor sub forma de friptura sau fripta rapid la jar la gura sobei imbiindu-ne cu un miros si o aroma
greu de rezistat. Asemanatoare cu alte preparate (ghiudem, carnati) pastrama sau pastrami cum spun americanii, este o carne uscata, o carne sarata cu un gust aparte imposibil sa nu-ti placa.
Pastrama
de porc se face din carnea de la piciorul din fata al porcului, adica din
spata de porc. Carnea se subtiaza cu un cutit bine ascutit astfel incat s-o faci cat mai
uniforma ca grosime. La 1,5kg carne de porc vom pune urmatoarele
ingrediente:
-2
linguri sare grunjoasa
-2
linguri boia de ardei dulce
-2 linguri boia de ardei iute
-2 linguri boia de ardei iute
-1
lingura piper negru macinat
-2
linguri cu varf cimbru uscat macinat
-3
capatani de usturoi normale
Mod
de preparare pastrama de porc
Carnea o intindem pe o tava mai mare. Intai presaram cantitatea de sare cu
mana peste tot, urmeaza mujdeiul pe care-l facem gros cu putina apa si sare, cu
o lingura il presaram pe toata suprafata carnii. Punem imediat cimbrul presarat peste tot,
apoi si boiaua la fel. Apucam de la un capat al carnii si o rulam cat mai strans ca o rulada cu toate
condimentele in ea si vom obtine o gramajoara de carne pe care o punem asa
stransa intr-un castron. Punem deasupra restul de mujdei de usturoi daca ne-a mai ramas astfel incat carnea sa stea in zeama de usturoi cu toate condimentele ca intr-un bait. Acoperim castronul cu folie alimentara si apoi cu capac deoarece o sa miroasa tot frigiderul si toata casa a condimente.
Fara sa umblam la ea o tinem asa impachetata la rece in frigider timp de 3 zile dupa care o desfacem si o intindem la aer curat pe o sarma, sfoara sau lemn timp de inca 3 zile. Locul trebuie aerisit si fara muste sau alte minuni. Dupa ce s-a uscat dupa preferinta fiecaruia este ideal s-o si afumam daca avem conditiile necesare. Daca nu avem conditii de afumat atunci pastram pastrama la congelator in pungi de plastic, spor la treaba!
Fara sa umblam la ea o tinem asa impachetata la rece in frigider timp de 3 zile dupa care o desfacem si o intindem la aer curat pe o sarma, sfoara sau lemn timp de inca 3 zile. Locul trebuie aerisit si fara muste sau alte minuni. Dupa ce s-a uscat dupa preferinta fiecaruia este ideal s-o si afumam daca avem conditiile necesare. Daca nu avem conditii de afumat atunci pastram pastrama la congelator in pungi de plastic, spor la treaba!
Cateva
sfaturi pentru o pastrama de casa reusita. Daca folosesti alt fel de carne cu un miros mai puternic, cum ar fi
oaie sau capra, atunci ar fi ideal ca in bait sa adaugi mai multe arome:
busuioc, coriandru, dafin, ceapa, marar, vin, cuisoare, mustar, etc, cu scopul
de a mai scapa de mirosul caracteristic carnii.
Poti
face pastrama din orice fel de carne iti place: porc, oaie, vaca, capra, pasare, iepure,
peste, etc, dar carnea daca este proaspat taiata trebuie mai intai dezosata si
lasata cateva ore intr-un loc racoros sa se scurga de sange si sa se
linisteasca.
Pastrama
este un preparat puternic condimentat si conservat prin sarare, afumare si
uscare, iar daca este uscata bine se poate consuma si cruda sau foarte usor incalzita doar cat sa se inmoaie putin. Daca este fripta la gratar atunci se tine pe foc dupa gust
foarte putin ca altfel se intareste. Se pune pe gratar pe o parte iar dupa cateva
minute se intoarce si pe cealalta parte doar o singura data, focul nu trebuie
exagerat de tare. Ca
orice preparat din carne merge servit cu mujdei, mamaliguta sau paine de casa.
Retete cu pastramă: pastrama la gratar, pastrama la tigaie, pastrama la cuptor.