Retete Culinare Toba De Porc De Casa Reteta Traditionala De Craciun Si Revelion
Un preparat culinar traditional foarte gustos gatit in fiecare an cu ocazia Craciunului este toba cu carne de porc, un aperitiv nelipsit din orice bucatarie alaturi de alte preparate din porc: carnati de porc, lebar de porc, sunca de porc, sarmale de porc, etc. Cum se face cea mai buna toba de casa urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru o tobă.
Ingrediente toba de porc
-½ cap de porc
-1 rasol de porc mare
-1 burta de porc (stomac de porc)
-1 ceapa
-1 morcov
-2 foi de dafin
-1 lingurita piper boabe
-1 crenguta de cimbru
-1 lingura rasa sare grunjoasa
-½ lingurita piper macinat
-½ lingurita boia de ardei iute si dulce
-2l apa pentru fiert
Mod de preparare toba de casa
-burta de porc se cumpara si se spala foarte bine chiar daca se vede curatata, se spala si se tine 1-2 ore bune in apa cu putin otet sa nu mai aiba nici un miros,
-capul si rasolul de porc se parlesc si se spala cu apa rece, apoi se pun in apa calda si cu un cutit se freaca bine pana cand soriciul devine foarte alb,
-se pune carnea la fiert in apa proaspata, alaturi de carne se pune o ceapa si un morcov intregi curatate de coaja, o lingurita cu piper boabe, o crenguta de cimbru si o lingura de sare mare,
-se fierbe carnea la foc potrivit aproximativ o ora, se spumeaza cand este cazul si se fierbe pana cand carnea este fiarta,
-carnea se incearca periodic cu o furculita iar cand este fiarta se scoate din zeama si se lasa putin sa se raceasca,
-se scot si legumele din zeama iar zeama se pastreaza,
-carnea se toaca cuburi potrivit de mari si se amesteca intr-un castron, se condimenteaza dupa gust cu piper negru macinat, boia de ardei dulce si iute, putina sare daca mai este nevoie,
-se umple burta de porc prin crapatura pe care o are cu compozitia de carne, la final se toarna in burta de porc si doua cani de supa de carne, zeama oprita dupa fierberea carnii,
-se coase crapatura burtii de porc cu ac si ata mai tare, se inteapa cu o scobitoare mai groasa burta de porc apoi se pune in zeama ramasa dupa fierberea carnii,
-se fierbe la foc potrivit timp de o ora intorcand-o periodic pe ambele parti si intepand-o cu scobitoarea de cate ori se intoarce deoarece ea se va umfla ca un balon si este pericolul sa se sparga,
-dupa o ora se scoate toba de porc usor cu o paleta si se asaza intr-o tava, peste ea se asaza un fund de bucatarie, iar deasupra o greutate mai mare,
-se lasa la presat pana a doua zi cand se scoate si se curata de grasime, se leaga afara la aer alaturi de carnati si sunca,
-toba de porc de casa se poate si afuma, se serveste rece ca aperitiv simpla sau cu mustar.