22 decembrie 2016

Sarmale traditionale romanesti

Retete Sarmale De Porc In Foi De Varza Murata Reteta De Casa Traditionala Pentru Craciun


Sarmale traditionale romanesti reteta,

O mancare traditionala romaneasca este reteta de sarmale de porc in foi de varza acra (murata) sau proaspata (dulce), frunze de vita de vie, stevie sau hrean. Sarmaua este un preparat culinar romanesc des intalnit in special pe mesele romanilor de Craciun si Revelion dar si cu alte ocazii, preparata din carne tocata, orez, bulion si condimente (piper, cimbru). Cel mai des intalnita este din carne de porc, dar se prepara si cu carne de vita, oaie, pasare (pui, curcan), peste, etc. 
Sarmalele se prepara din timp si este prima mancare gatita facuta pentru Craciun dupa taierea porcului, pentru o aroma si o savoare deosebita ele se servesc dupa 3-4 zile de la preparare. Din aceasta cauza sarmalele nu se fierb de tot de prima data, ele de cate ori se servesc se fierb 5-10 minute la foc mic si astfel devin si mai bune. Este o mancare din bucataria romaneasca si se serveste dupa preferinta cu mamaliga, ardei iute si smantana.

Cum se face reteta de sarmale. Cum facem niste sarmale gustoase, sarmalute ca la mama acasa! Ingredientele sunt pentru 100 sarmale mici, iar condimentele se pun dupa gustul fiecaruia.

Ingrediente sarmale traditionale romanesti
-1,5kg carne tocata de porc slaba (pulpa)
-100g afumatura feliata (bacon, kaizer, gusa)
-2-3 verze normale (murate) 
-5 linguri ulei
-3 cepe mari
-3 linguri orez
-3 linguri pasta de tomate de calitate buna
-200ml vin alb demisec
-100ml vin rosu de butuc
-200ml zeama de varza
-500ml apa
-1 lingurita sare
-1 lingurita cimbru macinat
-1 frunza de dafin
-½ lingurita boia de ardei dulce
-½ lingurita piper macinat

Mod de preparare sarmale de porc in foi de varza murata
Cum se fac sarmalele de casa. Cum facem simplu si usor niste sarmale de casa reusite. Cum procedam, in primul rand ne ocupam de varza murata pe care o gustam si o punem in apa rece daca este prea acra sau sarata, apoi o desfacem si alegem foile de varza pentru sarmale care trebuie sa fie cat mai subtiri si fara nervuri pe care le inlaturam cu un cutit. Bucatile de varza nefolosite (foi de varza si nervurile subtiri) le tocam marunt ca la orice mancarea de varza. Dupa ce avem foile de varza acre pentru sarmale pregatite ne ocupam de umplutura din carne de porc tocata.

Cum se face umplutura pentru sarmale. Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt, apoi o calim in ulei incins pana devine sticloasa. Adaugam sare dupa gust, trebuie sa tinem cont ca atat varza cat si zeama de varza este sarata, iar cand ceapa este calita punem intai pentru 2-3 minute orezul, apoi carnea tocata pana se albeste, la final adaugam bulion si condimente dupa gust. Amestecam bine compozitia de sarmale pe foc, picuram putina apa ca sa se lege si sa se poata amesteca mai bine. Tinem umplutura 5-10 minute la foc mediu amestecand continuu pana cand carnea isi lasa grasime si orezul incepe sa se umfle putin, apoi oprim focul si lasam compozitia de sarmale sa se raceasca.

Cand compozitia este calduta ne apucam sa infasuram sarmalele care sunt de fapt niste rulouri din varza acra si carne tocata. Luam cate o frunza de varza murata, punem o lingura de umplutura si rulam cat mai strans frunza introducand capetele in interior rezultand o sarma. Continuam pana terminam toata umplutura.
Sarmale reteta,

Cum asezam sarmalele, sarmale in straturi. Luam o oala incapatoare si asezam pe fundul ei un strat de varza tocata, de jur imprejur lipite de peretii vasului punem felii de afumatura, apoi asezam sarmalele in straturi cat mai apropiate unele de altele, deasupra punem o foaie de dafin, o crenguta de cimbru si acoperim totul cu varza tocata.
Sarmalute de porc preparare reteta,

Sarmale cu afumatura preparare reteta,

Punem dupa gust zeama de varza, vin rosu si alb, completam cu apa pana cand apa depaseste foarte putin ultimul strat de sarmale, apoi fierbem la foc mic timp de 30 minute. Sarmalele de porc se pastreaza la frigider iar de cate ori se incalzesc se picura putina apa daca este cazul si se fierb 5-10 minute inabusit la foc mic inainte de a fi servite.
Sarmale de casa cu afumatura reteta,

Sarmale in foi de varza preparare reteta,

Sarmale de porc preparare reteta,

Sarmale in foi de varza murata reteta,

Sarmale, un preparat traditional romanesc nelipsit de pe mesele romanilor mai ales de Craciun dar si de la orice masa festiva, o mancare romaneasca foarte gustoasa, apetisanta cu o aroma imbietoare care merge foarte bine cu o mamaliguta calda, un ardei iute si bineinteles un pahar de vin bun de casa. Daca vrei retete de mancare, retete de Craciun si preparate de Craciun, atunci incearca aceasta reteta usoara. Pofta Buna!
Oala cu sarmale reteta,

Sarmalute de porc reteta,

Sarmale cu mamaliga reteta,

Sarmale de porc reteta,

Sarmale in foi de varza reteta,

Platou cu sarmale reteta,

19 decembrie 2016

Peste la cuptor cu lamaie

Retete Peste Macrou La Cuptor Cu Lamaie Si Cimbru


retete de peste, preparate din peste, macrou, retete de mancare, mancaruri cu peste, macrou la cuptor, retete culinare, peste gatit,

Prepara rapid o cina sanatoasa cu peste. O reteta de peste rapida si simpla de preparat este urmatoarea reteta usoara, ideala pentru o masa de peste servita in special la cina. Reteta este pentru 2 portii si se prepara la cuptor, iar pentru realizarea ei avem nevoie de 2 pesti macrou, ½ lingurita sare, 1 lamaie, 2 lingurite ulei de masline, 2 lingurite cimbru macinat, patrunjel proaspat pentru decor. Incearca reteta daca iti plac mancaruri cu peste, preparate de peste, retete de peste

Cum se face peste la cuptor. Cum procedam, curatam pestele de cap, coada si intestine, apoi il spalam foarte bine sub jet de apa si il lasam la scurs. Frecam pestii cu sare grunjoasa si ii asezam pe fiecare in parte pe cate o hartie de copt, punem feliute de lamaie pe fiecare peste si in burta acestora, presaram deasupra cimbru si picuram putin ulei. Invelim bine pestii in hartia cerata si ii dam la cuptor pentru 40 minute la 200 grade. Servim pestele fierbinte in sos propriu, asezam pe farfurie cate un peste si turnam deasupra sosul format, ornam cu feliute de lamaie si frunzulite de patrunjel verde. Mai putem servi reteta de peste la cuptor cu legume natur si zeama de lamaie

Macrou la cuptor in hartie de copt, o reteta simpla si rapida de peste foarte gustoasa, un preparat din peste cu un gust si o aroma imbietoare care-l mananci pe nerasuflate atunci cand este insotit si de un pahar de vin bun la o masa festiva sau de duminica alaturi de cei dragi. Pofta Buna! 
preparate din peste, retete de peste, mancaruri cu peste, macrou, retete de mancare, peste la cuptor, retete culinare,

mancaruri cu peste, retete de peste, preparate din peste, macrou, retete de mancare, macrou la cuptor,

retete de peste, macrou, retete de mancare, preparate din peste, macrou la cuptor, retete culinare, mancaruri cu peste,

18 decembrie 2016

Peste prajit in malai

Retete De Peste Caras Prajit In Malai La Tigaie


retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de mancare, peste prajit,

O reteta de peste delicioasa este reteta de peste in crusta de malai, peste dat prin malai si prajit la tigaie. Cel mai bun peste si mai gustos este cel mai usor si simplu de preparat, adica peste prajit. Acesta se poate da prim faina dar cel mai gustos este pestele dat prin malai si apoi prajit. 
Avem nevoie de un peste gustos si dulce asa ca am ales sa fac caras prajit, dar daca nu vrem sa aiba prea multe oase putem lua un crap mare care feliat nu va avea asa multe oase. Curatam pestele de solzi, intestine si branhii si il spalam bine cu apa rece. Dupa ce pestele s-a scurs de apa il presaram cu sare grunjoasa atat in interior cat si in exterior si il lasam 15 minute sa-si ia gustul de sare. Putem lasa pestele intreg sau il putem portiona in 2-3 bucati din care capul si coada le putem folosi la un minunat bors de peste iar mijlocul pentru prajit. 
retete peste caras portionat pentru prajit, retete de peste, preparate din peste,

Intr-o farfurie intinsa punem malai si apoi dam pestele prin el pana se acopera bine. Intr-o tigaie incingem ulei suficient si apoi prajim pestele pe ambele parti pana cand este frumos rumenit. Cand pestele este gata il scoatem din tigaie si il punem pe o farfurie si il servim imediat fierbinte. 
retete peste dat prin malai pentru prajit, retete de peste, preparate din peste,

retete peste prajit la tigaie in crusta de malai, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, peste gatit, retete culinare,

retete de peste, preparate din peste, retete de mancare, peste gatit, mancaruri cu peste, retete culinare,

Caras prajit in crusta de malai, un peste foarte gustos, dulce si apetisant care se mananca cu o mamaliguta fierbinte, un mujdei de usturoi si un pahar de vin bun. Peste prajit in crusta de malai, o mancare din peste nelipsita de la masa noastra atunci cand ne e pofta de peste si vrem sa se faca cat mai repede dar si sa-si pastreze gustul de peste cat mai natural. 
POFTA BUNA! 
retete peste prajit la tigaie cu mamaliga, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de peste, retete culinare,

preparate din peste, mancaruri cu peste, peste prajit, retete de mancare, retete culinare,

Salata de cartofi cu peste afumat

Retete Salata Orientala Cu Peste Afumat


retete, salate, salata de peste, salata orientala cu peste, retete cu peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de mancare,

Pestele este un aliment foarte important care trebuie mancat destul de des fiind foarte benefic pentru organism. O reteta gustoasa simplu si rapid de preparat este reteta de salata de cartofi cu peste afumat, care merita incercata. 
peste, macrou, macrou afumat, peste afumat, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,

Ingrediente
  • 8 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa rosie mare
  • 10 masline negre 
  • 200g peste afumat (macrou afumat)
  • ½ lingurita sare (pentru fiert legumele)
  • 1 lamaie mare 
  • ½ legatura patrunjel verde
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin

retete cu legume si peste afumat, preparate din legume si peste afumat, retete culinare,

Mod de preparare 
Cum se face salata de cartofi cu peste. Ingredientele sunt pentru 4 portii, curatam cartofii si morcovii de coaja, ii spalam bine cu apa rece, ii taiem bucati mai mari si ii punem in apa rece cu putina sare sa fiarba la foc mic. Intre timp curatam ceapa rosie, o spalam si o taiem julien. Maslinele daca sunt sarate le oparim putin si apoi le scoatem samburii si le taiem bucatele. Pestele afumat il curatam de pielita, il dezosam si apoi il taiem bucatele.
retete cu legume, preparate din legume, retete culinare,

retete cu legume si peste afumat, preparate din legume si peste afumat, retete culinare,

Dupa ce cartofii si morcovii au fiert ii scoatem intr-un castron si ii mai taiem pe jumatate sau la dimensiunea dorita, dupa care punem deasupra lor ceapa, maslinele, pestele afumat si verdeata. Stropim totul cu ulei de masline si zeama de lamaie si amestecam totul usor ca sa nu se farame pestele si cartofii. 
retete cu peste afumat si legume, preparare salata orientala cu peste, retete culinare,

retete de mancare, reteta salate cu peste afumat si legume, retete cu peste, preparate din peste,

Punem salata de cartofi cu peste afumat in castronele si o mancam imediat, calduta cand gustul este cel mai bun, dar si mai tarziu dupa ce s-a racit.
Salata de cartofi cu peste afumat, o mancare simpla si usoara de al carei gust te indragostesti pe loc si de care nu te mai saturi. 
Pofta Buna! 
retete, salata de cartofi cu peste afumat, reteta salata orientala cu peste afumat, retete de mancare,

retete salata de cartofi cu peste afumat, reteta salata de peste, retete de mancare, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de peste,

17 decembrie 2016

Caras la gratar

Preparate Din Peste Caras Fript La Gratar Cu Mujdei Si Mamaliguta


retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, gratar de peste, retete de mancare, retete culinare, grill,

Daca e sa alegem un peste pentru gratar sau grill, un peste romanesc cu o carne dulce si tare gustoasa indiferent cum l-am gati, convenabil la pret si usor de gasit aproape in orice perioada a anului, alegem imediat un peste caras proaspat. Pestele se prepara foarte usor la gratar, iar daca cauti retete de peste si preparate din peste atunci incearca aceasta reteta de peste perfecta pentru 2 persoane, un fel de mancare pentru o cina sanatoasa servita in familie.  
peste, peste caras, retete cu peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete culinare, peste romanesc,

Ingrediente
  • 2 pesti carasi mari (400-500g bucata)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare grunjoasa
  • 1 lingurita cimbru macinat
  • ½ lingurita piper alb macinat
  • ½ lingurita piper negru macinat
  • ½ lingurita boia de ardei dulce
  • ½ lingurita oregano
  • ½ lingurita maghiran
  • 2 catei de usturoi
  • 1 foaie de dafin  


Mod de preparare
Cum se face peste caras la gratar. Cum procedam, in primul rand ne ocupam de peste pe care il curatam de solzi, intestine si branhii, il spalam sub jet de apa si-l lasam sa se scurga. Amestecam toate condimentele si plantele aromatice intr-un castronel, usturoiul curatat de coaja il taiem marunt, iar foaia de dafin o faramitam intre degete. Pestele scurs bine de apa si tamponat cu un servetel il crestam de 3-4 ori pe fiecare parte, apoi il frecam cu sare grunjoasa, iar dupa 5 minute il ungem cu ulei si il condimentam peste tot cu amestecul de condimente preparat si-l lasam sa prinda gust timp de 10 minute.

Incingem bine un gratar sau un gril si frigem pestele pe ambele parti pana cand acesta este gata. Lasam pestele pe o parte pana cand se dezlipeste usor de pe gratar fara sa se rupa, apoi il intoarcem si pe cealalta parte. Servim carasul cald cu mujdei de usturoi, zeama de lamaie si mamaliguta calda. 

Gratar de peste caras, un preparat simplu, foarte gustos si usor care se mananca foarte bine si de la care putem alege imediat oasele deoarece a fost crestat inantea frigerii pe gratar. 
Caras la gratar, un peste dulce si gustos insotit de o mamaliguta calda si mujdei de usturoi langa un pahar de vin bun, sau daca dorim il putem pune intr-o zeama de legume pentru saramura si va fi o saramura de caras deosebita. 
Pofta Buna! 
peste la gratar, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, gratar de peste, retete de mancare, retete culinare,

retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, gratar de peste, retete de mancare, retete culinare, grill,

retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, gratar de peste, retete de mancare, retete culinare,

pasta de usturoi, mujdei de usturoi, sosuri, dressinguri, retete cu usturoi, preparate din usturoi,

retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, gratar de peste, retete de mancare, retete culinare, grill,

peste la gratar, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, gratar de peste, retete de mancare, retete culinare, grill,

Bors de peste caras

Retete Pescaresti Traditionale Bors De Caras De Post


retete ciorba de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de peste, ciorbe, borsuri, retete de mancare,

Daca vrem sa mancam un preparat din peste bun putem alege un bors de post din caras, cu un peste dulce si gustos si din care va iesi un bors foarte bun cu un miros si un gust placut de peste si verdeata. Pentru ca il preparam in timpul postului cand este dezlegare la peste nu vom drege ciorba cu oua, vom folosi doar legume, peste si bors, dar el va fi la fel de bun si gustos si se va simti gustul de peste mult mai bine. 

Ingrediente
  • 2 pesti carasi
  • 3 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • 1l bors de casa 
  • 1 l apa
  • 1 lingurita orez
  • 1 lingurita sare
  • ½ legatura leustean


Mod de preparare  
Cum se face ciorba de peste caras. Pentru 4 portii de ciorba de peste vom alege 2 carasi potriviti ca marime, ii curatam de solzi, intestine si branhii, ii spalam bine sub jet de apa si ii taiem pe jumatate, presaram putina sare pe ei si ii lasam 30 minute sa prinda gust timp in care ne ocupam de legume. Curatam legumele, le spalam si apoi le taiem marunt dupa care le punem in cratita cu apa si sare la fiert, iar separat punem borsul sa fiarba. Cand legumele au fiert adaugam pestele si-l lasam sa fiarba aproximativ 5 minute pentru ca va fierbe foarte repede, dupa care adaugam borsul si orezul. Lasam sa fiarba impreuna inca 5 minute dupa care oprim focul si adaugam leusteanul tocat marunt. Acoperim borsul de peste cu un capac si il lasam putin sa-si aseze gustul, dupa care il servim fierbinte alaturi de un ardei iute. 

Bors de post din caras, un preparat din peste foarte bun si gustos cu o aroma puternica de peste, bors si leustean care se prepara si se mananca foarte usor, cu multa pofta langa un pahar de tuica fiarta. Daca vrei retete de peste si preparate din peste atunci incearca aceasta reteta de peste simpla dar tare gustoasa.  
Pofta Buna! 
ciorba de peste, retete, ciorbe, borsuri, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de mancare,

bors de peste, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de mancare, retete culinare,

peste, retete de mancare, reteta ciorba, bors de peste, ciorba de peste, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste,

16 decembrie 2016

Orez cu legume si ciuperci

Retete De Post Orez Cu Legume La Tigaie


retete, mancare, mancaruri de post, retete de post, preparate de post, retete culinare, bucataria romaneasca, gastronomie, orez calugaresc,

O reteta de mancare deosebit de gustoasa preparata in special in timpul postului este reteta de orez cu legume si ciuperci. Reteta de mancare de post este foarte simplu si usor de preparat, se face la tigaie foarte rapid din legume proaspete si orez. Incearca aceasta reteta de post daca cauti mancaruri cu legume, retete de post si preparate de pot de casa.

Ingrediente
  • 200g orez
  • 200g ciuperci
  • 5 linguri ulei
  • 1 ceapa rosie
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ardei capia rosu
  • 1 ardei iute
  • 400g rosii in bullion
  • 400ml suc de rosii
  • 600ml apa
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • ½ lingurita piper macinat
  • 1 lingurita otet balsamic
  • ½ legatura patrunjel verde

retete cu legume si orez, preparate din legume si orez, retete culinare,

Mod de preparare
Cum se face orez cu legume si ciuperci la tigaie. Toate legumele se spala, se curata si se taie, ceapa marunt, morcovul cubulete, ardeiul feliute, ciupercile sferturi sau pe jumatate. Se desface conserva de rosii in bulion si se taie rosiile bucatele. Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se calesc legumele pe rand, la inceput ceapa cu putina sare pana devine sticloasa, apoi morcovul, ardeiul, ciupercile si rosiile in bulion. 
retete cu ceapa rosie, preparate din ceapa rosie, retete culinare,

retete cu legume, preparate din legume, retete culinare,

retete legume la tigaie, retete cu legume, preparate din legume, retete culinare,

retete cu legume, preparate din legume, tigaie de legume, retete culinare,

retete ciuperci cu legume la tigaie, retete cu legume, preparate din legume, retete culinare,

Se adauga orezul iar dupa 2-3 minute se completeaza cu suc de rosii si apa, se adauga condimente dupa gust si se lasa mancarea sa fiarba aproximativ 15 minute, pana cand zeama este absorbita aproape toata dar nu de tot deoarece orezul o sa se mai umfle. Se adauga verdeata proaspata tocata marunt, se mai potriveste gustul de sare si piper si se opreste focul. 
retete tigaie de orez cu legume, retete cu legume si orez, preparate din legume si orez, retete culinare,

retete preparare orez calugaresc la tigaie de post, retete cu legume, preparate din legume, retete culinare,

retete orez cu legume si ciuperci la tigaie de post, retete de post, mancaruri cu legume, preparate de post, retete culinare,

Se serveste mancarea calda dar si rece fiind foarte buna. Poate vrei si alte mancaruri de post: orez calugaresc, tocana de legume
Tigaie de orez cu legume, un preparat de post simplu, gustos si sanatos care se prepara foarte simplu si usor, ideal pentru perioadele de post cand hrana este foarte importanta pentru noi. 
Pofta Buna! 
retete orez calugaresc, reteta pilaf cu legume de post, mancaruri cu legume, retete de post, preparate de post, retete culinare,

retete, orez cu legume, retete de post, orez calugaresc, tocana de legume, preparate de post, mancaruri de post, retete culinare,

retete, orez cu ciuperci, pilaf cu legume de post, mancaruri cu legume, retete de post, preparate de post, retete culinare,

mancaruri de post cu legume si orez, retete de post, preparate de post, retete culinare,