Hamburgerul a devenit o gustare preferata si
obisnuita si a multor personane din Romania. Daca pana acum cativa ani doar
asistam la multe discutii pro si contra legate despre acest produs controversat
specific fast food-lui american, acum ne putem bucura si noi de gustul delicios
si de neegalat al acestui preparat si il putem manca ori de cate ori ne este
pofta chiar in bucataria noastra, iar metoda de a-l gati este diversa si poate
fi adaptata cu succes si unei diete sanatoase. Putem spune pe buna dreptate ca
este una dintre mancarurile traditionale americane, americanii il consuma
oriunde si in orice combinatie (burger, cheeseburger, barbecue), de la fast
food si restaurante pana la celebrele gratare americane facute in familie sau la
adevarate petreceri in jurul gratarelor unde celebra chiftea sfaraie si scoate
fum arzand de nerabdare sa fie mancata.
Cum facem un hamburger de casa bun
Baza
acestui fel de mancare este o carne de vita cat mai proaspata posibil plus
mixul de condimente specific bucatariei americane. Asa este reteta originala de
hamburger, dar dupa gustul fiecaruia carnea de vita se poate inlocui cu succes si
cu alte feluri de carne: carne de pui, curcan, porc, sau un amestec de carne tocata
(burger de curcan, burger de vita, burger de porc, burger de pui,). Hamburgerul
se mai poate face si de post (burger vegetarian) cu ciuperci, legume si
condimente. Si condimentele se pot inlocui dupa fiecare gust.
Ingrediente:
Ingrediente
pentru 4-6 hamburgeri: 500g carne tocata, 1 ou, ½ lingurita bicarbonat de sodiu,
1 lingurita otet balsamic, 1 lingurita de pesmet, 1 lingurita de mustar, 1
lingurita de ketchup, 1 ceapa, 3 catei de usturoi si condimente dupa gust:
sare, zahar, piper, oregano, cimbru, busuioc, boia, coriandru, chimen macinat. Sarea
si piperul proaspat macinat sunt condimentele de baza, celelalte condimente se
pun dupa preferinta fiecaruia.
Ingrediente
pentru garnitura (servire): chifle rotunde, salata verde si varza dupa
preferinta, rosii, branza topita, cartofi prajiti, ceapa rosie sau alba dupa
gust, castraveti murati, oua ochiuri daca vrem, maioneza, mustar, ketchup.
Chifla,
cartofi, rosia, ceapa, castraveti, ketchup, mustar, sunt ingredientele de baza,
celelalte se adauga dupa preferinta.
Reteta
pentru hamburger de casa. Modul de preparare si cateva sfaturi ca sa ne iasa un
hamburger reusit.
Mod
de preparare:
Cel mai bine este sa cumparam o carne
proaspata pe care sa o tocam singuri acasa prin masina de tocat. Procedam aproape
ca la chiftele, amestecam bine carnea tocata cu o ceapa taiata marunt, un ou,
usturoiul bine frecat cu sare ca la mujdei, putin mustar, ketchup si pesmet, bicarbonat
stins in otet, piper macinat si celelalte condimente alese de noi. Modelam
hamburgerii de marimea chiflelor sau putin mai mari, in functie de carne ei se
pot strange putin pe gratar in timpul coacerii. Folosim o cana sau un bol cu
gura in jos ca sa ne iasa hamburgerii egali. Lasam hamburgerii la rece timp de
15 minute sa prinda gust cat timp pregatim celelalte ingrediente pentru servire.
Prajim cartofii si facem un ketchup de casa gustos si aromat. Curatam si taiem
ceapa rondele, scoatem mijlocul si alegem usor inelele exterioare. Spalam bine
si taiem rosiile si castravetii murati tot rondele. Pregatim o salata de varza sau
salata verde proaspata. Punem
hamburgerii pe gratarul bine incins si ii coacem pe ambele parti pana cand sunt
gata,
apoi pregatim sandwich-urile dupa metoda clasica adaugand din toate cate
putin in interiorul chiflelor taiate pe jumatate, sau in interiorul chiflelor
asezam doar cate o bucata de chiftea frumos rumenita cu sosurile preferate iar
celelalte ingrediente le servim alaturi. Hamburgerii se pot face si la plita,
grill sau chiar la tigaie. Inainte sa-i luam de pe gratar punem pe fiecare hamburger cate
o bucata de branza sa se inmoaie (cheeseburger).
Daca vrei o reteta pentru gratar atunci prepara
hamburger pe gratar acasa alaturi de cei dragi si o sa-ti impresionezi familia
cu o masa sanatoasa gatita in mod traditional, care sigur o sa satisfaca toate gusturile,
nu numai in materie de preparate rapide si simple de preparat dar si din prisma
calitatii si a gustului unic. Hamburgerii se servesc in chifla cu rondele de
ceapa, castravete murat si rosie, alaturi de cartofi prajiti (sau copti) cu maioneza
si ketchup. Daca ii sevim cu felia de branza topita peste ei ii transformam in cheeseburger,
dar nu numele conteaza …principalul este sa ne placa si sa ne simtim bine!
Pofta
Buna!