Reteta Sos De Ghimbir Cu Iaurt Si Usturoi - Retete Sosuri Si Dressinguri
Un sos deosebit de gustos, foarte aromat si placut picant avand o iuteala delicata dar intensa care te revigoreaza, o sa simti imediat cum organismul incepe sa lucreze dupa cateva linguri de sos. Sosul merge de minune alaturi de fripturi calde sau reci, gratare, peste, legume coapte, fierte sau preparate la aburi, este un preparat nelipsit din bucataria indiana care se prepara in multe feluri, de la pasta de ghimbir (ghimbir, usturoi si ulei) pana la sosul cu sos de soia sau cu iaurt gras.
Eu o sa fac o reteta care imi place mie, este un dressing foarte simplu
de preparat din iaurt, ghimbir, usturoi si putin ulei de masline, cimbru, sare
si piper dupa gust, care se prepara in maxim 10 minute. Pe langa faptul ca este un
preparat culinar foarte gustos si sanatos, mai este si un adevarat tratament si
medicament natural antigripal si este bine sa fie mai des introdus in meniul
zilnic mai ales toamna si primavara atunci cand ne supara de obicei raceala si gripa.
Eu dintre sosuri si dressinguri, folosesc de obicei in anotimpul rece sos de ghimbir, iar in anotimpul cald sos tzatziki care este foarte racoros si la fel de bun si sanatos.
Cum facem un sos de ghimbir bun. Avem nevoie de 5 linguri pline de
iaurt (400ml), ghimbir proaspat de marimea unei nuci, 1 lingura de ulei (ulei de
masline), 3 catei de usturoi, 1 lingurita cimbru macinat, ½ lingurita de piper
macinat, ½ lingurita de sare. Ingredientele sunt pentru 4 persoane iar piper
se pune numai daca ne place, sosul fiind destul de iute si fara el.
Sunt doua modalitati de preparare,
la blender sau manual. Daca esti in criza de timp, la blender se poate face o
reteta rapida de sos, dar la final tot trebuie lasat sosul minim 15 minute la
rece sa i se aseze gustul. Cum procedam, ghimbirul proaspat se curata de coaja
si se spala, la fel si cateii de usturoi, apoi intr-un blender mixam toate ingredientele
pana obtinem o pasta iar toate ingredientele sunt bine pasate si amestecate, se
pastreaza la rece timp de 30 minute.
Daca nu vrem la blender atunci putem
foarte bine si fara el. Ghimbirul se rade pe razatoarea mica, iar usturoiul se
zdrobeste si se freaca foarte bine cu sare si apoi cu ulei ca la pasta de
usturoi. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron si se condimenteaza
dupa gust cu sare, cimbru si piper, apoi se pastreaza la rece timp de 30 minute.
Vrei sa tii raceala si gripa departe? Introdu in alimentatie in
anotimpul rece sos de ghimbir iar vara sos tatiki cu mult marar proaspat si
usturoi si poti scapa de raceala.
Sos de ghimbir, o reteta de sos picant, un dressing gustos care n-ar trebui sa lipseasca alaturi de retete si preparate din peste, gratare de carne si legume, fripturi la cuptor, mancaruri cu carne si legume, retete vegetariene. Poate vrei sa vezi si alte retete: sos tzakiki, ceai de ghimbir, iaurt de casa, leacuri babesti.
Pofta Buna!
Sos de ghimbir, o reteta de sos picant, un dressing gustos care n-ar trebui sa lipseasca alaturi de retete si preparate din peste, gratare de carne si legume, fripturi la cuptor, mancaruri cu carne si legume, retete vegetariene. Poate vrei sa vezi si alte retete: sos tzakiki, ceai de ghimbir, iaurt de casa, leacuri babesti.
Pofta Buna!