Retete Culinare Sarmale De Post In Frunze De Hrean Si Stevie Cu Soia Si Ciuperci Fierte In Bors
Sarmalute de post invelite in frunze de
stevie si hrean, o delicatesa culinara preparata in special in perioadele de
post (Postul Pastelui si Postul Craciunului) cu orez, soia si legume bine
dozate invelite in foi de hrean si stevie proaspete care vor da o aroma speciala
preparatului, o reteta de sarmale de post cu un gust mult mai bun si mai
deosebit decat reteta de sarmale in foi de vita de post.
Dar reteta de sarmale
in foi de stevie si hrean se mai poate prepara si o cu umplutura de carne
tocata daca nu vrem sa fie o mancare de post. Ca sa prepari niste sarmale de
casa gustoase trebuie sa cunosti cateva secrete inainte de a te apuca, secrete
pe care orice mancare le are si sunt stiute doar de bucatar.
Pentru
preparare avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-2 legaturi frunze de stevie
-2 legaturi frunze de hrean
-1 ardei kapia
-1 morcov mic
-1 bucata de telina
(cat morcov)
-4 ciuperci normale
-3 cepe potrivit de mari
-3 linguri bulion
-150g orez
-100g soia granule
-1 legatura
marar verde
-3 cani bors acru de casa
-3 linguri ulei
-1 lingurita sare
-½
lingurita piper macinat
-½ lingurita cimbru macinat
-½ boia de ardei iute
Ingredientele
sunt pentru aproximativ 60 de sarmale, depinde de cat de mari le facem.
Reteta
este foarte simpla, sarmalele se modeleaza mai mari sau mai mici in functie de
marimea frunzelor, condimentele se pun dupa gust, cateva lucruri simple care
este bine sa le stim:
-frunzele
de marar se pun in compozitie iar cozile (tulpina) se asaza pe fundul
cratitei sub sarmale,
-ciupercile
se pun cu tot cu picioruse,
-frunzele
de stevie si de hrean ramase nu se arunca, se asaza pe fundul cratitei si
deasupra peste sarmale,
-orezul
se fierbe inainte cateva minute pana se umfla putin in apa cu putina sare, daca
nu-l fierbem inainte sarmalele pleznesc,
-soia se fierbe sau se tine in apa timp de 30 minute sa se hidrateze,
-frunzele de stevie si hrean sunt foarte fragede si nu
se oparesc, o sa-si pastreze culoarea si elasticitatea daca le bagam timp de o
secunda in apa fiarta si apoi in apa rece,
-pentru
un gust mai bun folosim bors in loc de apa.
Cum procedam, in primul rand fierbem timp
de 15 minute soia granule in apa cu sare, in apa mai punem piper, boia, dafin, cimbru, un catel de usturoi, putin vin, etc. Cand soia este
fiarta o surgem bine de zeama si o punem intr-o farfurioara. Orezul il fierbem
cateva minute in apa cu putina sare, apoi il scurgem de zeama.
Cum
facem o compozitie de sarmale de post reusita. Curatam toate legumele, le
spalam bine apoi telina, morcovul si ardeiul le dam pe razatoarea mare,
ciupercile le taiem bucatele, iar ceapa o taiem marunt. Frunzulitele mararului
le alegem de pe tulpina, le spalam bine si le tocam marunt.
Intr-o
cratita incingem putin ulei si calim la inceput ceapa, apoi adaugam restul
legumelor iar dupa doua minute punem si ciupercile. Amestecam compozitia, picuram
si putina apa iar cand legumele sunt patrunse adaugam soia fiarta,
apoi orezul
fiert si pasta de tomate, condimentam dupa gust cu sare, piper, boia, cimbru si
marar, amestecam bine si lasam compozitia de sarmale sa se raceasca.
Acum pregatim frunzele de hrean si stevie
pentru sarmale. Cum procedam, intr-o craticioara punem apa la fiert iar in alta
punem apa rece, spalam frunzele sub jet de apa rece iar cand apa fierbe luam cate
2-3 frunze de codita si le bagam in apa clocotita, le scoatem si le trecem
imediat prin apa rece, apoi le scurgem si le punem pe o farfurie. Dupa ce am
terminat de oparit toate frunzele incepem sa modelam sarmalele. Sarmalele se infasoara
ca orice sarmale clasice, se intinde frunza de stevie si i se taie codita, se
pune 1-2 lingurite de umplutura si apoi se infasoara. Daca frunza de stevie are
nervura prea groasa se taie cu varful cutitului dar nu de tot ca sa ramana
frunza intreaga.
Dupa
ce am infasurat toate sarmalele, luam o cratita si asezam pe fundul ei un strat
de frunze curatate de nervuri. Apoi punem coditele de marar spalate si taiate
in doua daca sunt prea lungi, apoi asezam sarmalele una langa alta in straturi. Deasupra
acoperin cu frunze pe toata suprafata, punem bors cat sa le acopere si le
fierbem la foc mic acoperite cu un capac timp de zece minute.
Le
servim calde dar fiind un preparat de post sunt chiar mai bune reci, daca nu
tinem post le putem servi cu iaurt sau smantana si un ardei iute. Daca cauti retete de post sau
mancaruri de post mai deosebite nu rata aceasta mancare de post delicioasa. Pofta
Buna!