Retete De Post - Broccoli Sote Cu Usturoi Ghimbir Si Ciusca La Tigaie Wok
O varianta foarte simpla, rapida si
sanatoasa de a gati broccoli, un preparat sanatos care poate fi servit ca atare
sau si sub forma de garnitura la diverse mancaruri cu carne, orez, peste sau
gratar, este reteta de broccoli tras la tigaie wok cu ulei de masline, usturoi,
ardei iute, ghimbir si sos de lamaie.
Preparatul este un sote de broccoli la care putem folosi unt in loc de ulei daca nu vrem sa fie o reteta de post sau o reteta vegetariana. Totul se prepara rapid in doar 15 minute, iar broccoli daca este preparat corect nu este doar sanatos si gustos dar isi pastreaza si proprietatile deosebite pe care le are si cred ca dorim acest lucru. Cateva lucruri simple si utile pe care trebuie sa le stim despre broccoli:
Preparatul este un sote de broccoli la care putem folosi unt in loc de ulei daca nu vrem sa fie o reteta de post sau o reteta vegetariana. Totul se prepara rapid in doar 15 minute, iar broccoli daca este preparat corect nu este doar sanatos si gustos dar isi pastreaza si proprietatile deosebite pe care le are si cred ca dorim acest lucru. Cateva lucruri simple si utile pe care trebuie sa le stim despre broccoli:
-bogat in
antioxidanti, vitamine si minerale;
-previne
cancerul; reduce riscul de atac de cord; intareste imunitatea; stabilizeaza
tensiunea; antistres; etc.
-se prepara
la aburi, gratar, sote sau fiert (oparit);
-nu se
fierbe excesiv, o fierbere mai indelungata de10 minute ii distruge toate
proprietatile si in plus de asta se si farama;
-daca nu-ti
place gustul de broccoli adauga condimente si o sa ai o surpriza placuta;
-prepara
broccoli dupa gustul tau, combina ingredientele si condimenteaza cu: lamaie, usturoi, ardei iute, ghimbir, unt,
ulei de masline, sos de soia, sare si piper macinat, etc.
Cum preparam broccoli corect. Cel mai bine
este sa preparam broccoli la aburi (baie de aburi) sau fiert timp de 2-3
minute in apa cu putina sare, daca nu avem un vas special pentru preparat la
aburi atunci folosim o oala cu apa care fierbe, peste ea punem o sita, asezam
buchetele de broccoli si acoperim cu un capac. Eu insa am incercat alt mod de
preparare, o varianta care am vrut sa fie cat mai naturala. Am desfacut broccoli
in buchetele, le-am spalat si le-am
asezat intr-un vas peste care am turnat apa clocotita cat sa le acopere, le-am
lasat asa timp de 5 minute dupa care le-am scurs, am turnat apa rece peste ele
si le-am scurs din nou.
Insa broccoli poti sa-l pui si crud in tigaie. Pentru 2 portii de broccoli la tigaie avem nevoie de 500g broccoli, 2 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi, ½ ardei iute, 1 feliuta de ghimbir (0,5 cm), 1 lamaie mica, 1 lingurita de sare, ½ lingurita de piper macinat.
Insa broccoli poti sa-l pui si crud in tigaie. Pentru 2 portii de broccoli la tigaie avem nevoie de 500g broccoli, 2 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi, ½ ardei iute, 1 feliuta de ghimbir (0,5 cm), 1 lamaie mica, 1 lingurita de sare, ½ lingurita de piper macinat.
Cum gatim broccoli la tigaie. In primul
rand pregatim toate ingredientele, curatam si spalam usturoiul, ghimbirul si
ciusca, apoi le tocam marunt, lamaia o stoarcem iar broccoli il pregatim cum am explicat mai sus. Incingem putin ulei intr-o tigaie si calim timp de 2 minute avand
grija sa nu se arda bucatelele de ghimbir, usturoi si ardei iute, dupa care
stingem prajala cu suc de lamaie. Lasam timp de 1 minut sa fiarba sosul de
lamaie cu usturoi, ghimbir si ciusca, condimentam cu piper macinat si sare fina dupa
gust si adaugam broccoli oparit pe care il amestecam cu grija din cand in cant
timp de 2 minute.
Cum servim broccoli preparati la tigaie.
Lasam tigaia wok pe foc la foc mic, cu o paleta scoatem broccoli gatit si il asezam
in farfurii apoi turnam deasupra cantitatea formata de sos de lamaie placut
picant cu gust de usturoi, ghimbir si broccoli. Preparatul se serveste
fierbinte langa un gratar de carne sau o friptura de carne. Pofta Buna!