Ce mai gatim in Postul Pastelui. In
comparatie cu Postul Craciunului, in Postul Pastelui se mananca doar de doua
ori peste (dezlegare la peste - Buna Vestire si Florii), este un post putin mai
greu din acest punct de vedere.
Ce mai mancam de post sau ce mai gatim de post,
doua intrebari pe care orice gospodina si le pune.
Mie
mi-e pofta de varza à la Cluj
varianta gatita fara carne.
Normal varza a la Cluj se face cu varza murata (varza acra) dar eu am cumparat o
varza proaspata atat de frumoasa incat o sa prepar mancarea cu ea. Glumind
putin varza a la Cluj te duce putin cu gandul la o oala de sarmale amestecate, iar
daca iti plac sarmalele n-are de ce sa nu-ti placa si varza calita la cuptor gatita
dupa reteta clujeana, bucataria ardeleneasca avand multe retete si preparate
culinare care merita incercate. Varianta de varza a la Cluj de post fara carne
este la fel de simpla de preparat si gustoasa ca reteta “de dulce” cu carne,
este o varza in straturi gatita la cuptor asemanatoare cu un tort de varza
foarte bun de mancat, este o mancare din bucataria romaneasca satioasa pe care
o mananci oricand cu placere, este atat de gustoasa ca n-ai zice ca-i de post!
Cum
facem varza a la Cluj de post. Cum facem o reteta rapida si simpla de varza
calita pentru 4 portii de mancare. Reteta este formata din 2 componente, varza
si umplutura, dar sa le luam pe rand.
Varza, pentru prepararea variantei cu
varza dulce avem nevoie de 1,5 kg varza dulce, 1 ceapa mica, 1 ardei gras sau
kapia, 5 linguri ulei, 1 ceasca de apa, 1 lingurita bulion, 1 lingurita sare, 1
lingurita boia de ardei dulce, ½ lingurita sare de lamaie, ½ lingurita piper
macinat, ½ lingurita cimbru macinat, 1 frunza de dafin, 1 cutie mica rosii in
bulion (400g), ½ legatura marar verde, ½ legatura patrunjel verde. Condimente,
sare si verdeata se adauga dupa gust si preferinta, iar in loc de rosii decojite
se poate la fel de bine folosi pasta de tomate. Eu n-am vrut sa fac o varza
calita clasica rosie la culoare deoarece este umplutura destul de colorata, am
intentionat sa am varza cat mai aproape de culoarea ei binenteles rumenita. Daca
folosim varza murata se scurge bine de zeama si se intelege ca nu mai avem
nevoie de sare de lamaie. Varza este buna grasa, deci dupa gustul fiecaruia pe
langa 5 linguri de ulei mai merg inca 2.
Cum
procedam, curatam si spalam toate legumele apoi taiem varza normal la cutit ca
la orice mancare de varza, iar ceapa si ardeiul le taiem marunt, rosiile
decojite le scoatem din sucul de rosii si le taiem cubulete, iar verdeata o tacam
marunt. Varza o presaram cu putina sare, o framantam putin in maini si o lasam
asa cat timp intr-o tigaie sau ceaun incingem ulei si calim la inceput ceapa si
ardeiul, apoi adaugam varza iar dupa ce varza isi schimba putin culoarea si isi
micsoreaza volumul punem rosiile tocate si putin bulion de gust.
Punem putina apa, adaugam dupa gust sare, piper, cimbru, dafin, boia si sare de lamaie
pana varza capata o tenta foarte putin acrisoara. Tinem varza pe foc pana cand
zeama scade aproape in totalitate dupa care adaugam marar si patrunjel si oprim
focul.
Umplutura, pentru a prepara umplutura de
post avem nevoie de 50g soia granule, 50g orez, 3 ciuperci champignon, 2
linguri ulei, 1 morcov mic, 1 bucata telina mica (cat morcov), 1 ardei mic, 1
lingura cu varf de bulion, ½ lingurita sare, condimente dupa gust: cimbru,
boia, piper macinat, ½ legatura marar verde. De curand am preparat sarmale de
post iar umplutura pentru varza se face exact ca la sarmale, daca nu te
descurci si vrei procedeul de preparare mai detaliat citeste si aici. Deci
toate legumele taiate se calesc in ulei incins, apoi se adauga soia tinuta 15
minute in apa sa se hidrateze, orezul umflat in putina apa cu sare, bulion pana
capata o culoare placut rosiatica, condimente si verdeata dupa gust, se
amesteca bine compozitia si se opreste focul.
Dupa ce am terminat si varza si umplutura
de preparat, luam o tava de cuptor si o ungem cu ulei, impartim varza in doua
parti egale si asezam un strat de varza calita in tava iar peste el intindem
compozitia de post, deasupra asezam restul de varza, iar peste stratul de varza
turnam sucul de rosii ramas in cutie.
In tava putem aseza varza si umplutura si
in mai multe straturi. Coacem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade
pentru 60 de minute, sau pana cand varza este frumos rumenita. Varza la cuptor, o mancare de post romaneasca gustoasa de te lingi pe degete. Servim varza
calda cu o mamaliguta aburinda si un ardei iute alaturi. Daca nu tinem post o
sevim si cu smantana deasupra.
Pofta
Buna!