Sfintele Pasti - Retete Cu Carne De Miel - Meniu De Pasti
Sarbatoarea
Sfintelor Pasti
In cele sapte saptamani dinaintea
Pastelui, crestinii se pregatesc prin post si rugaciune pentru cea mai
importanta sarbatoare religioasa din timpul anului bisericesc. Iisus Hristos
s-a nascut om din Sfanta Fecioara in pestera si a trait printre noi oamenii
dorind ca noi sa ne pocaim in fata lui Dumnezeu si sa invatam sa fim vrednici Imparatiei
Sale. Dar a fost vandut pe 30 arginti de ucenicul cel viclean Iuda, ca sa ne
rascumpere pe noi pacatosii de sub puterea diavolului. A luat Cina cea de pe
urma cu ucenicii sai si cu mare umilinta le-a spalat picioarele lor si a celui
ce l-a vandut. Apoi luand paine si vin in mainile sale cele Sfinte le-a
binecuvantat cu puterea Sa cea Dumnezeieasca si le-a facut insusi Trupul si
Sangele sau.
A
fost rastignit pe Cruce, a patimit si a luat moartea pentru pacatele noastre.
Preacinstita Cruce a lui Hristos pe care a fost ridicat si pironit fiind Domnul,
a mantuit lumea. Cate rani, cate scuipari si cata ocara a rabdat pentru
pacatele noastre, dandu-ne pilda de rabdare in suferintele si necazurile
vietii. A fost pus in mormant de Iosif si Nicodin, a coborat in Iad cu Sfantul
si Indumnezeiescul sau suflet si de acolo a departat intunericul cu Lumina
Dumnezeirii si a adus bucurie nespus de mare. A
treia zi a inviat din morti si la inaltarea Sa a fost vazut suindu-se de la
pamant la cer, insotit de Sfintii Ingeri.
Pastele
a fost serbat inca din cele mai vechi timpuri, fiind marcat inca din vechime de
multe obiceiuri care se practica si astazi. In afara de Slujbele religioase
care au loc mai ales in ultima saptamana, denumita si Sapatamana Mare sau Saptamana Patimilor, Deniile din fiecare seara culmineaza cu ingroparea
mantuitorului cand credinciosii trec pe sub masa cu o lumanare aprinsa in mana,
se canta Prohodul si se ocoleste biserica, iar la miezul noptii celebram
Invierea Domnului, cand toata lumea se bucura, preotii impart Lumina si se
canta “Hristos a Inviat!”. Toti
credinciosii iau de la biserica Sfintele Pasti (paine stropita cu vin).
Duminica Invierii marcheaza inceputul Saptamanii Luminate.
Obiceiuri
Traditionale Romanesti Privind Pregatirea Bucatelor Pentru Sfintele Pasti. Pregatirea
Mielului De Paste.
In cinstea Invierii, crestinii pregatesc cele mai gustoase si deosebite bucate pentru masa de Paști cum ar fi:
cozonac, oua rosii, colaci, pasca si renumitul miel pe care-l sacrificam
conform traditiei. Dar si aici sunt o serie de secrete in pregatirea lor ca ele
sa fie perfecte atat la gust cat si la aspect.
Cum
procedam, in primul rand trebuie sa stim sa alegem un miel bun:
-trebuie sa
aiba minim 10kg,
-sa
aiba carnea alba si rinichii acoperiti de grasime,
De
la miel se pastreaza toate maruntaiele (ficat, plamani, inima, rinichi, mate).
Matele le taiem in bucati egale apoi cu un cutit le taiem prin interior de la un
cap la altul. Matele se freaca cu sare si se spala de mai multe ori cu apa
calduta. Dupa ce le spalam bine le punem langa celelalte maruntaie. Apoi
portionam mielul si repartizam bucatile pentru diferite preparate pe care le
vom gati:
-capul,
gatul, partea inferioara a picioarelor, coada si capul de piept, le repartizam
pentru borsul de miel,
-cotletele
de miel sunt delicioase la gratar,
-pulpele
si coastele de miel pentru friptura la tava,
Friptura
de miel, pregatirea mielului pentru friptura. Pentru friptura de miel alegem
pulpa de miel si in special coasta de miel care este delicioasa preparata la cuptor. In tava de
friptura punem putin ulei, asezam carnea condimentata cu sare, cimbru, piper,
boia, usturoi si o cana de apa. Mai adaugam si coronite de usturoi verde, se
impletesc coronite din usturoi verde si se baga pe sub carne. Sosul fripturii
va fi deosebit de gustos dupa ce adaugam si un pahar de vin alb mai spre
sfarsit, cand carnea este facuta. Friptura de miel se poate face in tava la
cuptor sau in ceaun. O reteta simpla de friptura cu carne de miel este si aici.
Carnati
de oaie. In special turcii si tatarii cu ocazia Pastelui sau a Craciunului pregatesc carnatii de
oaie. Carnatii de oaie se fac din carne de oaie tocata cu grasime (seu) si condimente, in mate subtiri de
oaie. Sunt niste carnati deliciosi, grasi si condimentati, care merg la fel ca
si carnatii de porc preparati prajiti sau fripti la gratar. Daca vrei sa faci carnati subtiri cu carne de oaie citeste si aici.
Bors
de miel, pregatirea mielului pentru ciorba de miel. Cea mai buna carne pentru ciorba de
miel este: capul intreg, gatul, coada, capul de piept, partea inferioara a
picioarelor. La renumita ciorba cu carne de miel in afara de zarzavaturile specifice
(ceapa, morcovi, ardei, putin orez, nu se pun cartofi sau bulion), se pune bors
de casa acru, se pun 1-2 maini de maruntaie fierte si tocate
marunt, putem adauga din maruntaiele fierte si tocate pregatite pentru drob. De
asemeni nu se discuta de bors de miel fara mult leustean verde. La sfarsit se
bat si 1-2 oua, vom avea o ciorba de miel alba (nu rosie), foarte aspectoasa si
tare gustoasa, este felul intai nelipsit din meniul de Pasti. Daca vrei sa faci un bors de miel traditional romanesc citeste si aici.
Drob
de miel. Pentru drobul de miel se fierb maruntaiele toate plus partea de piele
care atarna in zona burtii pe langa coaste. Maruntaiele se fierb, se
spumeaza, se toaca cubulete mici si se amesteca cu verdeata prospata
tocata marunt (ceapa verde, marar verde, patrunjel verde). Se amesteca toate
adaugand dupa gust sare, piper, boia, cimbru si oua proaspete. Se intinde prapurele
intr-o tava, se pune continutul si se asaza bine, apoi se inveleste in prapure
si se coace la cuptor. Prapurele trebuie tinut inainte in apa rece 1-2 ore.
Inainte de folosire se baga in apa calduta (nu fierbinte) ca sa fie moale si sa
se intinda usor. Daca nu avem prapure putem folosi si foaie din aluat sau foi
de placinta de cumparat. Drobul e un aperitiv nelipsit din meniul de Pasti, gustos si aspectos, o reteta usoara de drob cu maruntaie de miel este si aici.
Gratar
de miel, pregatirea mielului pentru gratar. Cotletele de miel la gratar sunt
foarte gustoase, iar fripte la gratar sunt cele mai bune. Se aleg cotletele, se
condimenteaza dupa gust cu sare, piper, cimbru si se prepara la gratar. Se
servesc calde fiind minunate, alaturi de o salata de sezon sau un mujdei de
usturoi, o reteta simpla este aici.
Stufat
de miel. Tot din carne de miel se poate prepara si stufatul la care folosim
carne ca la friptura, ceapa verde, usturoi verde, pasta de tomate, ulei, sare si piper. Se prepara la cuptor si este o mancare din carne de miel foarte gustoasa si aromata. Daca vrei sa prepari stufat cu carne de miel pentru masa de Pasti citeste si aici.
Alegerea bauturilor pentru masa de Paste.
Pentru masa de Paste este bine sa stim sa alegem
si vinurile, ele sa fie potrivite la felul de mancare, renumite si cat mai
vechi, astfel:
-la
ciocnitul oualor se serveste un vin alb sec;
-drobul,
stufatul si friptura le servim cu un vin rosu sec;
-cozonacul
il servim cu un vin alb dulce;
-sampania
sau alte vinuri spumante seci se servesc ca aperitiv la oua rosii sau
branzeturi;
-la
desert se recomanda sampania sau spumantele demisec si demidulce care merg de
minune langa cozonac si alte dulciuri.
Daca cauti mesaje, urari si felicitari de Pasti citeste si aici.
Sarbatori Fericite! Hristos a Inviat!