Retete Placinta Rapida Preparata Acasa La Tigaie Cu Branza Sarata
O reteta romaneasca de placinta
traditionala este reteta de placinta la tigaie. Placinta preparata la tigaie,
sau placinta in tigaie (placinte la tigaie) cum se mai numeste, este o reteta
de placinta rapida care se prepara foarte simplu si usor in maxim 45 minute. Cum
placintele sunt intotdeauna preferatele noastre fiind foarte bune si gustoase preparate
cu diverse umpluturi: branza, carne, varza, mere, dovleac, acestea se prepara
mai rapid la tigaie fiind o reteta traditionala din zona Ardealului.
Eu
o sa fac placinta cu branza, iar pentru a prepara 4 placinte delicioase cu
branza la tigaie am nevoie de 300g faina, ½ cub mic de drojdie, ½ lingurita sare, 1
lingurita zahar, 2 linguri ulei, 100g branza telemea de vaca sau oaie sarata,
200ml apa calduta.
Cum
se face aluatul pentru placinta la tigaie. Intr-un castron punem drojdia
faramitata cu putin zahar iar cand aceasta s-a inmuiat turnam peste ea apa
calduta, uleiul si sarea dupa care amestecam bine pana cand drojdia s-a
dizolvat complet. Adaugam faina si amestecam pana cand obtinem un aluat elastic
care nu se mai lipeste de maini asemanator cu cel de scovergi. Acoperim aluatul
cu un servet si-l lasam sa creasca timp de 30 minute la loc calduros.
Intre
timp radem branza pe razatoarea mare. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il
mai framantam putin, il rulam si-l impartim in 4 bile de aluat egale. Ungem
blatul cu putin ulei si intindem o bila de alaut cam cat o farfurie intinsa, dupa care
asezam in centrul ei branza rasa si apoi luam marginile si le lipim in interior
pana cand branza este complet acoperita. Intoarcem placinta invers si o mai
intindem din nou cu sucitorul pana cand se mai mareste si are aproximativ ½ cm
grosime. In final placinta obtinuta trebuie sa fie putin mai mica decat tigaia
in care o vom coace. Procedam asemanator si cu celelalte placinte.
Folosim
o tigaie ceramica in care orice preparat iti reuseste fara probleme, nu lipeste si nu arde, o ungem
putin cu ulei dupa care punem placinta sa se coaca la foc mediu. Cand placinta
incepe sa se coaca si se fac bule o ungem deasupra cu putin ulei
folosind o pensula si o intoarcem sa se coaca si pe cealalta parte. Totul
dureaza aproximativ 6 minute, focul nu trebuie nici prea tare dar nici prea incet. Cand placinta este frumos rumenita o scoatem intr-o
farfurie. Coacem asemanator si restul placintelor si le punem unele peste
celelalte sa se pastreze calde pana cand le terminam pe toate.
Placinte
cu branza la tigaie, moi si pufoase cu un gust deosebit cu un aluat rumen cu
umplutura de branza pe care daca le gusti nu te mai saturi mancand. Placinta cu
branza la tigaie facuta rapid, oricand ti-e pofta de ceva bun, gustos si
sanatos care merge foarte bine servita cu un sos de usturoi sau cu o lingura de smantana
sau iaurt si de ce nu unsa cu miere de albine sau gem. Placinta cu ceapa si urzici aici.
POFTA
BUNA!
Dar aluatul pentru placinta se poate face si
fara drojdie (nedospit), o sa fie un aluat mai subtire dar la fel de gustos, o reteta de turte umplute cu branza adevarate.
Cum se face un aluat fara drojdie pentru placinta la tigaie. Metoda de preparare a aluatului si al placintelor este la fel cum am explicat mai sus, dar aluatul nedospit il facem din: 500g faina, 250ml apa calduta, 4 linguri ulei, 1 lingura rasa otet, ½ lingurita sare. Aluatul dupa ce a fost bine framantat se imparte in 3-4 bile care se intind putin cu vergeaua si se ung cu foarte putin ulei ca sa nu se usuce deasupra, apoi se lasa sa se odihneasca timp de 15 minute. Dupa aceea se intind, se umplu cu branza rasa si se prajesc la tigaie exact ca in reteta de mai sus. Aluatul preparat astfel este de fapt coca pentru foile de placinta de casa, placinta umpluta cu dovleac, mere, etc. De ce sa mananci placinta cumparata de la patiserie sau placintarie, prepara o placinta adevarata acasa la tine in bucatarie!
Cum se face un aluat fara drojdie pentru placinta la tigaie. Metoda de preparare a aluatului si al placintelor este la fel cum am explicat mai sus, dar aluatul nedospit il facem din: 500g faina, 250ml apa calduta, 4 linguri ulei, 1 lingura rasa otet, ½ lingurita sare. Aluatul dupa ce a fost bine framantat se imparte in 3-4 bile care se intind putin cu vergeaua si se ung cu foarte putin ulei ca sa nu se usuce deasupra, apoi se lasa sa se odihneasca timp de 15 minute. Dupa aceea se intind, se umplu cu branza rasa si se prajesc la tigaie exact ca in reteta de mai sus. Aluatul preparat astfel este de fapt coca pentru foile de placinta de casa, placinta umpluta cu dovleac, mere, etc. De ce sa mananci placinta cumparata de la patiserie sau placintarie, prepara o placinta adevarata acasa la tine in bucatarie!